Случај тинејџера из Ниша упозорава – таблете могу одузети живот

Четрнаестогодишњи дечак прошлог викенда рано ујутру лежао је на улици у нишком насељу Трошарина. Родитељима је рекао да ће преспавати код друга, а био је на журки и попио таблету коју му је, каже, дао друг. Дечак је са интерне клинике пуштен на кућно лечење, а још се чека токсиколошки налаз који ће показати шта је попио. Стручњаци истичу да се у таблете које се продају на тржишту, како би се појачало њихово дејство, додају непоуздане супстанце. Поручују да је линија између живота и смрти веома танка.

Четрнаестогодишњаци весели и бучни, добри, али жељни доказивања. Уверавају нас да знају шта раде. Кажу да нису и да не би пробали дрогу, иако им је доступна.

"Доступност деци и неких, да кажемо опаснијих, акутних дрога, може да направи пуно штете и при једном коришћењу. Раније то није било тако, једноставно није било тих супстанци на улици, сад их има", каже др Владимир Радивојевић са Одсека за болести зависности.

Најтежи случајеви тровања наступали су од синтетичких дрога и алкохола, и то све чешће у комбинацији са лековима.

Софија Костић, матуранткиња из Београда испричала је да је момак који је седео сто до ње у једном тренутку узео таблете непознатог садржаја.

"Нисам успела да видим шта је у питању и залио их је вискијем. Након 15 минута почела је да му се грчи вилица, почео је да губи свест", каже Софија.

Докторка Симонида Шешкар Стојанчов, шефица Одсека за токсикологију, упозорава да су примесе у таблетама које се продају на тржишту, како би се појачало њихово дејство, непоуздане супстанце и да је линија између живота и смрти веома танка.

На тој линији кључна је улога породице.

"У ситуацијама када дете нема сталност и стабилност у оквиру породице, тај базични однос поверења, оно га често тражи у неким другим неформалним групама. То буду неке вршњачке групе са неким неприхватљивим обрасцима понашања", каже педагог Центра за социјални рад у Нишу Милан Миленовић.

Када се решење тражи у наркотицима, исход често буде и гори од прекида филма какав је имао четрнаестогодишњи Нишлија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи