Осам векова СПЦ, централна прослава у Жичи

Српска православна црква ове године обележава највећи догађај у својој историји - 800 година аутокефалности, а у оквиру централне прославе одржана је света литургија у манастиру Жича, коју је служио патријарх Иринеј. Светла хармонија цркве и државе красила је читаву српску историју, поручио је патријарх у обраћању окупљенима.

Велики јубилеј СПЦ обележава се под покровитељством председника Србије Александра Вучића.

Манастир Жича одабран је за почетак централне прославе, јер је након добијања аутокефалности 1219. године Жича била седиште архиепископије и првог архиепископа српског Светог Саве, који је изабран за поглавара и устоличен у Жичи.

Света саборна архијерејска литургија почела је у девет сати, коју је служио патријарх Иринеј са свим архијерејима СПЦ, након чега је уследио културно уметнички програм.

У обраћању окупљенима, патријарх је рекао да су црква и држава биле две стране.

Навео је да је Црква водила своју бригу и своју апостолску мисију у народу, ширила реч и истину Божју, градила светиње, али градила и светиње људских бића.

"Толико светитеља из тог врема имамо. Имамо такође државу која је радила свој посао и то је била светла хармонија цркве и државе, која је красила читаву нашу историју до наших дана", указао је патријарх.

"Оно што је красило наш народ – то је јединство", истакао је патријарх Иринеј.

Литургији у манастиру Жича присуствовао је и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

У понедељак ће обележавање бити настављено на Косову, у оквиру којег ће се посетити манастири Дечани и Пећка патријаршија, где ће 8. октобра бити служена света литургија.

Обележавање ће се истог дана наставити у Београду, у Центру "Сава" где ће у 20.00 часова бити организована велика свечана академија уз музичко-драмски програм под називом "Завет Светога Саве".

На свечаној академији у песми, слици, драми, биће дочарани важни догађаји везани за добијање аутокефалности и за сам живот Светог Саве.

Изложба у Музеју СПЦ 

У оквиру обележавања осам векова аутокефалности Српске православне цркве у Музеју СПЦ у среду, 9. октобра, биће отворена изложба "Осам векова уметности под окриљем СПЦ", која ће трајати до 9. децембра.

На изложби ће бити изложени уметничко-духовно-културни предмети од 13. до 20. века, који долазе са свих простора на којима су православни Срби живели, пре свега са простора почетака постојања СПЦ.

Такође, биће изложено око 135 рукописних књига из богатог фундуса који постоји у ризницама СПЦ, као и рукописне књиге од 12. до 13. века на пергаменту са дивним, сребрним, уметнички обрађеним оковима, па надаље.

Јединствену галерију српског иконописа од 14. до 20. века на овој изложби чине иконе из ризница Високих Дечана, Пећке Патријаршије и цркава у Призрену као и прве српске штампане књиге - Цетињски октоих и Београдско четворојеванђеље.

Изложене ће бити и штампане књиге, затим серија икона из различитих периода, где ће моћи да се види развој иконописа кроз историју Цркве, као и текстил, где ће осим Јефимијине похвале, која је урађена на свили златним концем, бити постављене и три вредне плаштанице, међу којима је и једна Краља Милутина.

Читава изложбена поставка прожета је, у част јубилеја, галеријом оригиналних портрета патријараха, митрополита и епископа Српске православне цркве.

Обележавање јубилеја и у иностранству 

Прва манифестација обележавања овог јубилеја одржана је у загребачко-љубљанској митрополији, у Марибору, а од тада је обележавана у епархијама у Србији, а и у региону – Црној Гори, Републици Српској, Хрватској.

Годишњица аутокефалности СПЦ се обележавала и на другим просторима где православни Срби живе, готово на свим континентима – у Америци, Аустралији, Новом Зеленду, у западној Европи...

Свети Сава (Растко Немањић) је у Никеји 1219. године рукоположен од стране патријарха Манојла И Цариградског за "архиепископа српских и приморских земаља", а српска црква добија аутокефалност и достојанство архиепископија. Од тада се српски архиепископ бирао и посвећивао у српској земљи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво