Меморандум о сарадњи српског и руског Института за онкологију

Институт за онкологију и радиологију Србије и Национални институт за медицинска истраживања и радиологију Министарства здравља Руске Федерације, потписали су уговор о сарадњи који ће омогућити лекарима да истражују и учествују у заједничким пројектима. Већ од следеће године решаваће озбиљне онколошке случајеве путем конференцијске линије.

Највише оболелих од рака лечи се на Институту за онкологију и радилогију Србије. Годишње оболи 35 хиљада људи а рак однесе 20.000 живота. Зато је сваки дан у лечењу драгоцен. За зрачење поред постојећих осам, стижу још два апарата, али то није довољно.

"Да не би нико чекао на зрачење нама треба, Институту за онколоогију и радиологију 16 апарата. Оно на ћему радимо, јесте да се направи једна нова зграда где ће постојати радио-терапија, медикална онкологија и ако све буде ишло по плану и направи се Тиршова два, вероватно ће дечје наше одељење прећи у Тиршову два", каже директорка Института за онкологију и радиологију Србије Даница Грујичић. 

Колико је важно улагати у ту грану медицине, говори и чинејница да је онкологија у Русији под непосредном контролом председника Путина и државног руководства.

"Управо смо његову екселенцију замолили да нам помогне да управо подигнемо на државни ниво потписивања једног меморандума о заједничком раду, управо на пољу онкологије у разменама стручног искуства, у размени кадра, у циљу унапређења лечења наших онколошских пацијената", каже Берислав Векић, државни секретар у Министарству здравља.

"Што се тиче сарадње, биће сарадње. Већ имамо успостављену сарадњу између институција и неопходна сарадња на међудржавном нивоу, уз учешће наших здравствених институција", каже амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан Харченко. 

Русија ће помоћи Србији и у испитивању последица НАТО бомбардовања, јер, каже амбасадор, последице по здравље људи су очигледне.

"Русија, пре свега желим да будем потпуно јасан, тражи такву сарадњу са Србијом, пре свега на државном нивоу, пре свега са Србијом, наравно на ширем међународном плану, из здравственог разлога, у регији и у Европи, свугде, због онкологије и развоја онкологија", каже амбасадор Руске Федерације у Београду.

На операцију се у Институту не чека дуже од десет дана, каже директорка. Настављају са набавком савремених апарата, проширује се дневна болница и реконструишу постојеци капацитети, а надају се ускоро и новој згради.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво