Најчистија Козарачка река, најлошији квалитет воде у Војводини

Воде имамо довољно, али не знамо да је користимо и да је чувамо. То се наводи у извештају Агенције за заштиту животне средине. На основу мониторинга од 20 година, најчистије су речице у брдскопланинским пределима источне, југоисточне и западне Србије. Где је вода најлошијег квалитета и шта мора да се уради?

Анализом 25 хиљада узорака са 248 мерних места, од оних који су окарактерисани као веома лоши, 79 одсто је у Војводини.

"У најгорих 10 убедљиво најзаступљенији су профили и реке с територије Војводине. Томе се придружује и Борска река. Тај квалитет припада квалитету отвореног колектора каналске отпадне воде", каже др Небојша Вељковић, начелник Одељења за мониторинг квалитета воде у Агенцији за заштиту животне.

Најчистија је Козарачка река, притока Јужне Мораве.

"Највеће грешке које правимо су често неконтролисани процесИ загађења вода, затим непримерен начин коришћења акватичних екосистема у брдском-планинском региону као што је рецимо градња малих ХЕ деривационих типа, неконтролисана урбанизација", каже проф. Ратко Ристић, декан Шумарског факултета.

Канализационом мрежом је обухваћено тек нешто више од половине становништва, док је мање од 10 одсто становништва обухваћено неким степеном пречишћавања отпадних вода.

Србија се обавезала да до 2040. године изгради сва постројења за пречишћавање комуналних отпадних вода за насеља са више од две хиљаде становника.

"За изградњу уређаја за пречишћавање то је неких четири, оперишемо са неких 4,3 милијарде евра, затим ту је водоснабдевање, обезбеђивање довољних количина здраве пијаће воде, затим заштитни објекти од поплава", каже Наташа Милић, в. д. директора Републичке дирекције за воде.

Стратегијом управљања водама предвиђено је да је за добро функционисање и развој сектора вода у наредне две деценије потребно обезбедити 20 милијарди евра.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 12. окт 2019, 18:40) - Stevan [нерегистровани]

kolarist@gmail.com

Sta mislite gde odu svi herbicidi koji se nemilice prskaju po poljima?Sve se slije u podzemne vode!!!

(недеља, 29. сеп 2019, 17:01) - anonymous [нерегистровани]

Kozaracka reka

Ko bi reko da je u Grdelici voda najkvalitetnija. Jer valjda se nas vodovod snabdeva vodom iz kozaracke reke.

(недеља, 29. сеп 2019, 12:24) - anonymous [нерегистровани]

Копаоничке реке...

...Јошаница и Самоковка више скоро да и не постоје. Заправо постоје, али у цевима! Штета, плакаће човек због сопствене похлепе!

(недеља, 29. сеп 2019, 11:50) - anonymous [нерегистровани]

Sto

dalje od ljudi to sve cistije

(недеља, 29. сеп 2019, 10:54) - anonymous [нерегистровани]

e...

kako ne znamo da je cuvamo kad reke pakujemo u cevi,cuvamo ih od atmorsvetskih prilika da se ne zagade...pa mi smo eksperti u tom domenu kad je priroda u pitanju,cudim me da je voda neispravna u Vojvodini...