Батинама до смрти младића, ко је затајио у систему

Убиство седамнаестогодишњака алармирало је јавност. Породица убијеног дечака тврди да су и раније пријављивали малтретирање младића, али институције о томе и данас ћуте.

Тортура и злостављање седамнаестогодишњака завршено је батинама до смрти и то на јавном месту – у парку, у Новом Кнежевцу. Породица каже да насиље није почело тог дана. Пре неколико недеља после батинања, примљен је у болницу у Сенти.

"Ми смо тражили заштиту полиције. Кад сам питала да ли може неко да нас заштити, рекли су 'добро питање'. Толико сам добила од полиције", рекла је бака младића, док његов деда истиче да им ни дан данас нико из полиције није ништа јавио.

Локална полиција у Новом Кнежевцу није била доступна за новинаре. Кратко се огласило надлежно тужилаштво:

"Вишем јавном тужилаштву у Зрењанину нису достављане нити кривичне пријаве, нити информације у вези са евентуалним извршењем насиља над оштећеним малолетним Б. М. у претходном периоду."

Из МУП-а, међутим, саопштавају да је средином августа туча пријављена, да су сада убијеном седамнаестогодишњаку констатоване лакше повреде и да су по налогу тужилаштва поднели прекршајну пријаву. Трагични исход ипак доводи до питања – ко од надлежних није довршио свој посао.

"Очекујемо да је Тужилаштво о томе било информисано и наложило даље деловање полицији, јер оно је то које координира свим активностима. Међу свим правилима поступања полиције, готово је незамисливо да о томе није обавештен и представник Центра за социјални рад. Било од саме полиције, јер то полиција најчешће ради, па претпостављам и у Новом Кнежевцу, било од стране Тужилаштва", рекла је Ивана Стевановић са Института за криминолошка и социолошка истраживања.

Реакцију очекују и грађани Новог Кнежевца, јер су им, кажу, насилници добро познати од раније. Истичу да су "тукли кога год су могли". Неки кажу и да су огорчени и забринути за своје животе.

"Ако је заиста тачно да су ови дечаци били и раније укључени у овакве догађаје, онда долазимо на терен да смо негде заказали. Ја бих рекла да је заказала и локална заједница. Не могу да верујем да у једној локалној заједници као што је Нови Кнежевац, то није Београд, па да не знате ко одакле долази, и да се не постави питање како да се то предупреди", навела је Стевановићева.

Да је време за аларм, показује и званична статистика. Иако број кривичних дела међу малолетницима не расте у последњих 10 година, све је већи број дела са елементима насиља – за десет одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара