Зашто макароне са месом у једној школи коштају 150, а у другој 270 динара

Две школе, исти ручак: макароне са месом и воће. Цена у једној школи је 150 динара, а у другој чак 270 динара. Скупљи ручак је у школи која има своју кухињу.

У Основној школи "Радојка Лакић", деца су ручала макароне са месом, павлаком и воћку. Цена тог оброка је 156 динара. У Основној школи "Мирослав Антић" деца су ручала шпагете болоњезе са павлаком и воћку и то по цени од 270 дин.

"Разлика је када имате добављача, неког ко кува 1.000 оброка и кува на велико, и кад кувате 40 оброка и снабдевате се у продавницама као што се снабдевате за вашу кућу. Ту су онда цене које су такве, ми купујемо по редовним ценама", објашњава диркторка ОШ "Мирослав Антић" Биљана Радосављевић.

Директор ОШ "Радојка Лакић" Горан Дујковић истиче да је добављач изабран на тендеру и да је цена оброка 156 динара.

"Било је родитеља којима је и та цена била превисока, али има и добављача код којих је цена хране знатно виша", рекао је Дујковић.

Правилник о организовању исхране ученика у основним школама између осталог каже да школа може припремати оброке у сопственој кухињи или коришћењем услуга понуђача који се баве производњом и дистрибуцијом оброка. Обавеза школе је да укључи и родитеље.

"Углавном сваке године, по њиховом мишљењу, и буде урађен одабир добављача хране за школу. Родитељи се доста воде ценом што смо негде и по закону у обавези, међутим, у последње време, пошто је раније било проблема са разним добављачима и са квалитетом хране, мишљење родитеља се по том питању доста променило", каже Дујковић.

Директорка ОШ "Мирослав Антић" наводи да не купују најскупље, а ни најјефтиније.

"Свакодневно деца имају месни оброк, свакодневно се кува свежа храна, најважније је да ми до сада никада нисмо имали проблем са инспекцијом", рекла је Биљана Радосављевић.

У школи "Радојка Лакић" су рекли да су понуду добили само од једног добављача, јер су поставили услов да се храна која се допрема у школу превози у расхладном возилу.

У Основној школи "Мирослав Антић" сматрају да тиме што користе школску кухињу имају вишеструку корист, осим што се храна припрема свежа и на лицу места, чувају и једно радно место.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво