Ибарска магистрала црна рупа, безбеднији "Милош Велики"

Сваког викенда догоди се двадесетак несрећа у којима настрада од пет до осам особа. Не помажу ни појачане контроле саобраћаја, ни апели, ни савети стручњака. Најбољи пример је Ибарска магистрала, где је за викенд поново било удеса са трагичним последицама. На ауто-путу "Милош Велики", откако је отворен, није било ниједног удеса са трагичним последицама.

Многи возачи да би стигли до Чачка док се не отвори цео Коридор 11 од Сурчина користе Ибарску магистралу јер сматрају да је сада мање оптерећена него раније. Стручњаци кажу да се баш таква увереност, која са собом носи и опуштенији приступ вожњи, често плати животом. 

Не постоји саобраћајница која није опасна, а Ибарска магистрала је посебно ризична. 

Саобраћајни аналитичар Милан Божовић каже да је Ибарска магистрала препозната као црна тачка, као црна деоница.

"У једном тренутку нисте могли да одвојите једну црну тачку од друге на Ибарској магистрали", каже Божовић.

Статистика новоотвореног пута "Милош Велики" је потпуно другачија. На истом правцу промет је повећан, али без незгода.

Зорана Михајловић, министарка инфраструктуре и саобраћаја, каже да, од када је почела да се наплаћује путарина, од 1. септембра, "Милошем Великим" прошло је готово 300.000 возила и то без и једне једине саобраћајне несреће.

"И заиста ауто-путеви поред тога што повећавају ефикасност, брзину повезивања, повећавају конкурентност привреде, оно због чега су једнако важни то је безбедност саобраћаја", истакла је Михајловићева.

Унапређивање путне мреже једна је од најбитнијих функција сваке развијеније државе. Шведска је преполовила број погинулих у тренутку када је успела да најбитније градове у земљи повеже ауто-путем.

Код нас је таква мрежа у изградњи, а за сада су резултати видљиви на путном правцу према Чачку, кажу аналитичари.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво