Бесплатни прегледи – одзив у КЦС-у највећи до сада

У здравственим установама широм Србије настављена је акција бесплатних превентивних прегледа Министарства здравља. У акцију која се организује 15. пут, укључило се 216 здравствених установа, што је највећи број до сада, а здравље је контролисало око 25 хиљада грађана Србије.

Без упута и заказивања проверавао се крвни притисак и ниво шећера у крви, рађен ЕКГ, ултразвук абдомена, тумор маркери и ОРЛ прегледи.

Грађани кажу да су прегледи права ствар, јер се иначе много чека.

У Нишу грађани су здравље контролисали у Клиничком центру и Дому здравља, а највеће интересовање било је за ултразвучни преглед абдомена, који се обављао на шест апарата.

Са књижицом и без ње, долазили су грађани из читаве југоисточне Србије.

Владан Ћосић, заменик директора Клиничког центра Ниш, наводи да је интересовање велико за ултразвучне прегледе.

"Ако буде већи број заинтересованих од могућности, од капацитета тих шест ултразвучних апарата, као и прошли пут, заказаћемо те прегледе од понедељка по двадесетак пацијената. Изаћи ћемо свима у сусрет", истакао је Ћосић.

У Клиничком центру Србије – одзив, чини се, највећи до сада.

Први су у раним јутарњим сатима били старији суграђани, који су искористили могућност не само да се прегледају без упута и заказивања, већ и да резултате добију истог дана.

Снежана Половина, директорка Поликлинике КЦС-а, наводи да резултати могу да се преузму већ након једног сата, на шалтеру 5.

И Лозничани користе бесплатне прегледе како би проверили своје здравље.

Милан Тодоровић, директор Опште болнице у Лозници, наводи да је око десет пацијената упућено на даљу дијагностику и лечење.

"Велики је одзив грађана, углавном долазе старији људи, пензионери", каже Тодоровић.

У Чачку, осим Опште болнице и централног дома здравља, превентивни прегледи рађени су у још десетак амбуланти.

Александар Пајовић, директор Дома здравља у Чачку, Пацијенти, напомиње да грађани, када су позвани, често и не долазе на превентивне прегледе.

"Међутим, ова акција очигледно им се допада и прија, а ради се недељом", приметио је Пајовић.

Од када се организују бесплатни прегледи, до сада је прегледано више од 300.000 грађана Србије, а код више хиљада грађана превенирано је озбиљно обољење, што је и најзначајнији резултат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво