Мирис печене паприке шири се лесковачком долином

Читава лесковачка котлина замирисала је ових дана на печену паприку. Нема куће у којој се не прави ајвар, свако по рецепту своје баке. Онај прави, заштићени специјалитет производе само чланови Удружења "Лесковачки ајвар".

Њива мора бити у лесковачком петоречју, а семе домаће, зналачки одабрано. У бербу паприке Јелица Јовановић из Липовице не креће без торбе за појасом. Да и наредно лето буде берићетно.

"Лист здрав, а не тако болестан, то је то, ја то познајем по томе. Искључиво само ја носим то да бирам семе. Све од исто семе садимо, не мењамо семе", каже Јелица Јовановић из Липовице.

Традиционалан пут производње семена повртари полако напуштају. Домаћа куртовка све теже се налази, а без ње нема заштићеног лесковачког ајвара.

"Она коју ми користимо је изузетно доброг квалитета, али нажалост много је тешко налазимо и наши стари добављачи су прешли на хибрид", напомиње Гордана Петровић из Удружења "Лесковачки ајвар".

Из дворишта породице Марковић мирис печене паприке раширио се читавим Брестовцем. Паприка је са њихових њива. Дрва горе у неколико шпорета.

"Има и за све чланове породице и за још. Кад би нас било двадесет, све би упослили", истиче Илинка Марковић из Брестовца. 

Овако бар још месец и по, ако им посао не прекине мраз. Марковићи планирају да направе око 3.500 тегли ајвара, незнатно више него претходне године.

"Нећемо да умањујемо квалитет науштрб квантитета, неке људе можемо и да одбијемо, али не желимо да изгубимо старе муштерије, односно да губимо квалитет", каже Стевица Марковић, председник Удружења "Лесковачки ајвар".

Процес заштите географског порекла домаћег лесковачког ајвара није био ни лак ни јефтин. Сада га штите и од нелојалне конкуренције.

"Инспекцијске службе треба да заштите произвођаче који уредно плаћају своје обавезе према удружењу и једноставно оно што је најбитније од свега, то је да квалитет треба да буде исти у свакој теглици", лаже Горан Јовић, директор Привредне коморе за Јабланички и Пчињски округ.

Само тако обележена теглица гарантује квалитет и јединствени рецепт чланова Удружења "Лесковачки ајвар".

Све остало што се ових дана нуди можда јесте из лесковачког краја, али сигурно није лесковачки бренд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво