Селфи за говорницом у прес сали Владе Србије

У оквиру Дана европске баштине и ове године врата Владе Србије била су отворена за грађане, који су се приликом обиласка тог здања у центру Београда упознали са бурном историјом те зграде, која је често пратила и историју државе.

Селфи за говорницом у прес сали, за успомену из једне од најлепших зграда, тако је већина започела обилазак Владе Србије.

Грађани су имали прилику да виде непроцењива уметничка дела – више од 400 слика најпознатијих уметника, седну у фотеље династије Обреновић, виде позлаћене чаше, поклон Владимира Путина, вредан порцелан...

Посетиоци наводе да је занимљиво бити у сали и седети у столици где су седели и седе најмоћнији људи у Србији, са политичког становишта.

Откако је 1928. сазидана, упркос историјским догађајима, сала у којој се четвртком доносе најважније одлуке, скоро непромењена. 

Историчарка уметности Катарина Голубовић подсетила је грађане да је та зграда грађена у периоду од 1926. до 1928. године додавши да је прва грађевина која је изграђена за потребе државне администрације у новооснованој Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца.

Зграда је изграђена као Палата Министарства финансија и више пута је објекат мењао своју намену, испричала је Голубовић додајући да је после Другог светског рата у њој било смештено Изврсно веће Републике Србије.

"Бомбардована је два пута, 1941. и 1999. године када је страдао већи део крила који је окренут ка улици Кнеза Милоша", објаснила је Голубовићева.

Навела је да је смештена на углу две централне улице – Кнеза Милоша и Немањине, чији је значај препознао још Кнез Милош приликом оснивања Београда као престонице државе.

Како је рекла, кнез Милош је имао амбициозан план да једну турску касабу претвори у модерну европску престоницу и за тај део града планирао је да га претвори у административни, војни, државни центар, у чему је, наводи, донекле и успео.

Пројекат за изградњу Палате Министарства финансија урадио је руски архитекта Николај Петрович Краснов, који је последњих 20 година живота провео у Београду и заслужан је за многе грађевине, не само у Београду и Србији, већ и на територији целе бивше Југославије.

Зграда 1937. надзидана 

Палата Министарства финансија је првобитно замишљена као двоспратна грађевина и имала је наглашену хоризонталу, казала је Голубовићева додајући да су на њој по први пут у Београду примењени неки архитектонски елементи, као што су стубови, пиластери, а фасада је изграђена у вештачком камену.

У таквом облику је остала неких десетак година, већ 1937. године, након усељења државне администрације схватило се да је грађевина прилично мала и незадовољава потребе своје намене и приступило се надзиђивању зграде, што је такође поверено Краснову.

"Према првом пројекту на самој грађевини није било много хералдичких симбола који би говорили о њеној намени, уместо тога постављена је бронзана статуа на врх куполе вајара Ђорђа Јовановића – персонификација Србије, а представља девојку са подигнутом десном руком у којој држи бакљу, док левом руком придржава штит са грбом урађеним у плитком рељефу", испричала је Голубовићева.

Након прес сале, грађани су обишли салу за седнице, где им је Људмила Милатовић која ради у протоколу Владе скренула пажњу на два лустера, која су поклон Чешке још из доба краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. 

Како је рекла, постојао је и трећи исти такав лустер, али је уништен за време бомбардовања 1999. године и нажалост његова рестаурација није била могућа.

Седнице обично  четвртком у 13 часова 

Милатовићева је грађане који су седели за столом за којим седе министри и премијерка током седница, упутила у то да је од пре две владе уведено да се седнице када је "стање нормално" обично одржавају четвртком у 13.00 часова.

Нагласила је и да иза премијерског места стоје две државне српске заставе које се у тој сали никада не померају, нити у тој сали икада са десне стране може стајати застава неке стране делегације.

Највише пажње грађана привукла је соба за поклоне премијерима Србије од мандата Војислава Коштунице до данас, која, како је казала Милатовићева, постоји од 2012. године.

"Последњи поклон сам унела у петак поподне, а то је кристална корпа коју је Милош Земан поклонио Ани Брнабић", казала је Милатовићева и објаснила да поклони могу бити протоколарни када се размењују између два премијера и наменски који се поклањају за Нову годину, неке личне важне датуме или Дан државности.

Како је објаснила, сви предмети који су премијери добили, било да је дечији цртеж или кристална ваза, налазе се у тој соби.

У холу испред сале за седнице постављена су и уметничка дела која су део ризнице од 400 дела ликовне уметности Владе Србије, међу којима су слике великана наше ликовне уметности попут Марка Мурата, Надежде Петровић, Моше Пијаде...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво