Тадић на отварању ''Царске палате''

Председник Србије Борис Тадић присуствовао отварању визиторског центра "Царска палата" у Сремској Митровици. Свечаности присуствовали и министри Небојша Брадић и Млађан Динкић.

У Сремској Митровици данас је отворен Визиторски центар Царске палате Сирмијум, значајан културноисторијски споменик с краја 3. и почетка 4. века, у који су министарства културе и економије и регионалног развоја уложила око 140 милиона динара.

Визиторски центар античког локалитата Царски град Сирмијум отворили су министар за економију и регионални развој Млађан Динкић и министар за културу Небојша Брадић, уз присуство председника Србије Бориса Тадића.

Наткривање античког локалитета који се налази у центру Сремске Митровице почело је 2006. године, а очекује се да током наредне буду завршени сви радови.

Покривена су 2.680 квадратних метара локалитета. Визиторски центар има два нивоа повезана стазама, уређене галерије, продавнице сувенира.

Откопавање царске палате почело је 1957. године, а данашњем отварању центра присустовао је и амерички археолог Мајкл Вернер који је учестовао у откопавању пре 40 година.

Тадић је новинарима изјавио да је срећан што може да обиђе такав археолошки локалитет који представља могућност да се Србија прикаже у другачијем светлу него што је то био случај до сада. За археолошки локалитет, Тадић је рекао да је сада уређен тако да је на нивоу других локалитета у Европи.

Србија део Европе дуже од 1.700 година

Верујем да ће и Сирмијум као и Ниш наћи своје место 2013. године, када се буде обележавала годишњица Миланског едикта, рекао је Тадић и додао да ће то бити прилика да покажемо да је Србија део Европе дуже од 1.700 година.

Министар Брадић је рекао да са завршетком радова локалитет Царска палата Сирмијум постаје учесник у животу заједнице и најавио да ће се и даље истраживати на том месту.

Брадић је најавио радове на реконструкцији подних мозаика палате и оценио да је Визиторски центар доказ да држава примењује Закон о заштити историјских споменика и усвојене европске декларације.  Министар Динкић је рекао да се дуго радило на локалитету који показује да српска историја сеже много даље од два века.

Министар Динкић је рекао да је на тлу Србије рођено 17 римских императора нагласивши да је то ризница наше културе коју треба представити свету и страним туристима.

Госте је поздравио и председник општине Сремска Митровица Бранислав Недимовић, који је замолио председника Тадића да помогне како би и Сирмијум, попут Феликс Ромулијане код Гамзиграда, био стављен на УНЕСКО-ву листу светске културне баштине.

Археолошки локалитет светског значаја

Сирмијум (лат. Sirmium) је стари назив данашње Сремске Митровице. Био је антички град и један од четири престонице Римског царства.

Шест владара Римског царства рођена су у Сирмијуму и његовој околини: Трајан Деције, Аурелијан, Проб, Максимијан, Констанције II и Грацијан. Град је био престоница неколико деценија.

Археолошка истраживања открила су велики део старог насеља. Град је био простран, окружен бедемима и рововима унутар којих се налазила царска палата.

Истраживања спроведена од средине 20. века открила су делове хиподрома, више луксузних кућа и вила украшених фрескама и мозаицима. Видљиви су остаци јавних купатила, некрополе, хореума, трговачих и занатских центара.

Данас се антички остаци налазе испод савременог града и само су делимично презентовани, колико то допушта простор археолошких ископина, које се налазе између зграда.

Тадић у галерији "Сава Шумановић"

Председник Тадић је, након посете Сремској Митровици, обишао у Шиду галерију "Саве Шумановића" поводом 70. годишњице од последње велике изложбе познатог српског сликара.

Председник Србије је током посете галерији рекао да је Шумановић један од његових омиљених сликара и истакао да је реч о "чудесном сликару светлости".

"Можемо бити поносни као нација због изузетних сликара, изузетне културе која долази са ових простора", рекао је председник Србије.

Тадић је претходно посетио село Лаћарак у околини Сремске Митровице, где је обишао радове на две главне улице у том месту, као и педијатријску амбуланту, а задржао се и у разговору са окупљеним грађанима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво