Дебата у јавности након ослобађајуће пресуде за сексуални однос с девојчицом

У јавности се не смирују реакције после пресуде Апелационог суда којом је један Ром ослобођен оптужбе да је 2017. године обљубио тринаестогодишњу девојчицу. Док једни сматрају да се пресудом шаље лоша порука да и будући случајеви могу исто да се заврше, други поручују је ово била прилика да се стане на пут малолетничким браковима у ромској заједници.

Упознавање на друштвеној мрежи, односи, трудноћа, заједнички живот. Била би то уобичајена љубавна прича за 21. век, да актери нису пунолетник и 13-огодишња девојчица из ромске заједнице. Иако је основни суд осудио мушкарца, Апелациони суд га је у другом степену ослободио кривице.

"Из одбране окривљеног и налаза вештака произлази да је окривљени у оквиру заједнице којој припада окружен примерима лица која су ступала у сексуалне односе и брак са млађима од 14 година, због чега нису кривично гоњена, па је суд нашао да окривљени није могао да зна да чини кривично дело", навео је Апелациони суд.

О пресуди, јавност је готово неподељена – њоме су прекршене све конвенције УН које је Србија ратификовала, а које се тичу људских и права детета.

"Оно што је лоше то је на нивоу те генералне превенције кривичних дела, да се шаље оваква порука од стране суда који ипак више у рангу судске структуре, да је то дозвољено. И да сваки будући случај онда неће бити кажњен, по истом основу истог образложења", каже Вања Мацановић из Аутономног женског центра. 

А, образложење је да је починилац био у правној заблуди – не само због обичаја унутар ромске заједнице, већ и зато што је из сиромашне породице, нема занимање, скромног је знања. Као олакшавајућа околност узето је и то што су породице подржавале однос. Струка каже, образложење је било неопходно.

"Нико у тој пресуди није рекао да је ОК имати сексуалне односе са девојчицама млађим од 14 година ако си из ромске заједнице него је та анализа тих особености ромске заједнице у погледу ступања у секс и породичне односе била неопходна у контексту анализе да ли овде постоји или не постоји правна заблуда", наводи адвокат Тијана Којовић.

Случај пријавила болница 

Иако спора нема око тога да ли се сличним појавама треба стати на пут, има око тога да ли је ова судска пресуда била прилика.

"Пресуда констатује понашање – и закључује да сада овај окривљени услед понашања којима је био окружен и некажњивости таквих понашања, не треба да буде жртвено јагње". истиче Тијана Којовић.

"Ово је био идеалан тренутак да се пошаље порука да овакве ствари нису у реду. Свака етничка заједица има право на заштиту одређених права али то не могу да буду права која угрожавају права других", истиче социолог Слободан Цвејић.

Многе забрињава чињеница да се за случај сазнало тек пошто је случај пријавила болница, у којој је констатована малолетничка трудноћа.

"Мислим да су последице требало да трпе и једни и други родитељи, са овом ослобађајућом пресудом ако ништа друго, дигли смо велику прашину па ће о томе ваљда да се разговара озбиљније", додао је Цвејић.

Законодавци су већ направили помак – изменама Породичног закона од наредне године требало би да се уведе потпуна забрана малолетничких бракова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво