Тужна слика дворца Дунђерски

Дворац Дунђерских у Челареву, код Бачке Паланке, од изузетног је националног значаја, а годинама је затворен за посетиоце. Разлог је рестаурација која никада није завршена. Више пута је био мета лопова, а недавно је поново ишаран графитима.

Пре више од века Лаза Костић је у дворцу код Бачке Паланке писао песме Ленки Дунђерски, а уместо стихова једне од најлепших српских песама – "Santa Maria della Salute", на споменику културе се данас налазе плитка поезија и навијачке поруке. То није први пут, а у Музеју Војводине, који се брине о њему, кажу да су немоћни.

"Фотографишемо те жврљотине, пријавимо полицији да би пронашла починиоце јер нама се чини штета. Дакле за врло кратко време нанесе се штета. Нама треба пуно времена и одређених поступака, да би то исправили, да би то прекречили", објашњава директор Музеја Војводине Драго Његован.

Вандали су му скинули и кров, затим и бакарне олуке, а покрадена су и блага непроцењиве вредности, попут лустера, месинганих квака, бронзаних слова.

Полиција је више пута хапсила починиоце, али то није спречило девастацију споменика културе.

"Даље се крало са тог објекта, па је он прокишњавао, па смо онда санирали те последице. После тога смо, због вандала који су провалили у тај објекат изломили столарију и дрвенарију, морали комплетно статички да санирамо објекат", наводи директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа.

Дворац је након Другог светског рата одузет породици Дунђерски, а 1970. године стављен је под највиши степен заштите.

У њему је био музеј стилског намештаја из 18. и 19. века, који се данас налази у дворцу у Кулпину.

Музеј је био добро посећен, а био је и у програму ђачких екскурзија, међутим, затворен је још 2002. године када су започети конзерваторско-рестаураторски радови. Од тада до данас музеј је затворен за посетиоце.

И парк око дворца штити држава, као природно добро, јер се у њему налази преко 120 ретких стабала из читавог света.

Само три, од четрдесет и девет двораца у Војводини, су под првим степеном заштите државе, а он је један од њих.

Ипак, данас нема ни струју, а за видео-надзор и чувара нема новца.

Нема га ни за наставак рестаурације, а сваким даном за обнову овог објекта потребно га је све више.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво