Министарство одбране договорило сарадњу са четири техничка факултета

Министар одбране Александар Вулин потписао је у име Министарства одбране споразуме о научно-техничкој сарадњи са четири факултета Београдског универзитета – Електротехничким, Машинским, Грађевинским и Архитектонским факултетом.

Војска Србије као једна је од најбољих и најпостојанијих институција у Србији, пажљиво бира са киме ће сарађивати,зато данас, може да каже да је изабрала да буде са најбољима, баш као што војсци и припада, поручио је министар Вулин.

"Сарађивати са факултетима Београдског универзитета је велика част за Војску Србије, али и велика прилика да Војску Србије приближимо студентима и у исто време учимо од њих. Да имамо могућност да им понудимо посао у војсци и стипендије које војска може да обезбеди и да се нама омогући да професори са најважнијих и најеминентнијих факултета у Београду долазе у војску, дају предавања нашим припадницима, едукују нас, омогуће нам да пратимо свет и све оно што се у науци развија и даје на најбољем нивоу", рекао је Вулин.

Потписане споразуме министар Вулин оцењује као могућност да се војска упозна са цивилним образовањем, уједно дајући сопствени допринос тиме што ће своје капацитете ставити на располагање факултетима при припреми магистарских и докторских студија и пружити им могућност да се упознају са војним образовањем и функционисањем науке у војсци.

У име Електротехничког факултета споразум је потписао декан Мило Томашевић. Како каже, Министарство одбране и Електортехнички факултет институције су од националног значаја, што их чини природним партнерима. Томашевић сматра да ће потписани споразум дати нови импулс постојећој сарадњи и омогућити бенефите од националног интереса.

Продекан за научно-истраживачку делатност Александар Симоновић потписао је споразум у име Машинског факултета. Наглашава да Министарство одбране и војне иснтитуције са Машинским факултетом успешно сарађују већ седам деценија и поручује да ће споразум подићи сарадњу на један виши институционални ниво и донети више резултата у области образовања, истраживања и развоја.

Декан Архитектонског факултета Владан Ђокић, након потписивања споразума о сарадњи рекао је да Архитектонски факултет из свог домена урбанистичког планирања, урбанистичког пројектовања, извођења радова може да допринесе и помогне Министарству одбране, као и да с друге стране од Министарства одбране може да добије значајну подршку у свом раду, едуковању својих кадрова.

Санација војних објеката и научно-техничка сарадња

У име Грађевинског факултета споразум је потписао Владан Кузмановић. Он истиче да потписани споразум пружа могућности за размену кадрова, научно стручних искустава и заједничко учешће у научно-истраживачким пројектима. Такође, Кузмановић додаје да Грађевински факултет је може дати велики допринос у реконструкцији и санацији бројних објеката и имовине коју Министарство одбране и Војска Србије имају и да обе стране очекује велики посао.

Постписаним споразумима о сарадњи између Министарства одбране и четири факултета Београдског универзитета утврђују се облици међусобне научно - техничке сарадње у области примењених и развојних истраживања, реализација стручне праксе и студијских посета професора и студената факултета, као и реализација дипломских, мастер и докторских радова у образовним, научним и другим установама Министарства одбране и Војске Србије.

Такође, Споразум предвиђа могућност организације стручних предавања по позиву и ангажовање наставног особља факултета и стручњака из образовних, научних и других установа Министарства одбране и Војске Србије у циљу обостраног усавршавања, као и размене научно-стручних публикација из домена издавачке делатности.

Потписивању споразума у Малој ратној Сали старог Генералштаба присуствовали су и државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво