Триван: Србија ће успоставити целовити систем управљања отпадом

Министар заштите животне средине Горан Триван учествовао је у Пионирском граду у централној манифестацији обележавања Светског дана чишћења у Србији, и том приликом рекао да је Србија на добром путу да успостави целовити систем управљања чврстим отпадом, без којег нема чисте Србије.

"У Србији се још увек раздваја између пет и седам посто отпада, што је далеко од постављених циљева, а досадашње активности и бројне акције уклањања дивљих депонија које се налазе широм Србије нису дале трајне резултате, јер до сада није успостављен организован систем сакупљања, раздвајања и прераде отпада", објаснио је Триван.

Србија ће до краја године представити стратегију за управљање отпадом, најавио је министар и нагласио да ће бити изабран један од система који ће ефикасно прикупљати сав рециклажни отпад, пре свега рециклабилну амбалажу, што ће донети ново, умивено лице Србији, навело је ресорно Министарство. 

Упркос до сада постигнутим помацима и промени у свести јавности која све више схвата значај здраве животне средине, предуслов да систем управљања отпадом заживи је изградња 27 регионалних рециклажних центара, указао је Триван.

Више од половине регионалних рециклажних центара је у некој фази реализације, истакао је Триван, али појединим локалним самоуправама још увек недостају капацитети за улагања и израду пројектно-техничке документације која је предуслов оваквих вишегодишњих инфраструктурних подухвата.

"Министарство је у протекле две године пружало стручну помоћ и дало средства локалним самоуправама за санацију несанитарних депонија и за израду пројектно-техничке документације као основе за изградњу санитарних депонија и регионалних рециклажних центара, и наставиће да пружа подршку како би следећа година била прекретница у овој области", истакао је Триван. 

Србија ће бити чиста ако се свако од нас савесно и ангажовано односи према нашој животној средини, што је уједно залог за нашу садашњост и будућност наше деце и услов опстанка Планете, закључио је Триван. 

Министарство заштите животне средине подржава кампање као што је "Треш изазов Србија" коју је "Еко-стар Пак" реализовао на преко 40 локација у Србији у сарадњи са бројним организацијама и са преко 3.000 волонтера, и у оквиру пројекта "Не прљај, немаш изговор", јер имају веома значајну, у пословима заштите животне средине незаменљиву улогу у стварању одговорнијег, еколошки свеснијег и хуманијег друштва.

Министар заштите шивотне средине Горан Триван најавио је да ће, у циљу смањења отпада и Србија применити одлуку ЕУ о забрани предмета за једнократну употребу од пластике, као и успостављање регионалних депонија.

"Када успоставите регионалне центре и када када буду познати титулари тих центара њима ће бити у интересу да сваки килограм отпада а не смећа уђе на њихове депоније јер је у питању новац без обзира да ли је реч о грађевинском или неко другом отпаду. То је новац без обзира да ли се он рециклира или спаљује, све то производи некакав новац управо тим актерима", каже Триван.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво