Колико кошта огрев и шта се највише исплати

Прохладна јутра и вечери опомињу да се грејна сезона ближи, па је у јеку и набавка огрева. Снабдевачи кажу да су уговорили довољно огрева за зиму, а најважније је што су цене на прошлогодишњем нивоу. Најјефтиније ће се грејати они који су дрва и пелет купили летос, када су била и додатна појефтињења.

Грађани ових дана обилазе стоваришта и калкулишу како би зиму прошли што повољније. Цепаница, букова и храстова и даље је најтраженија. Кубик, од места до места, кошта од четри до шест хиљада динара.

"Тридесет евра по кубику. Плус сечење? Триста динара по кубику и то само за једну собу", каже један купац и додаје да они који користе парно грејање не могу да прожу без 20-25 кубика.

Огрев се може купити чековима на три до девет рата а преко синдиката и на 12 месеци. Неки снабдевачи за сталне купце нуде и додатне олакшице.

"У понуди смо дали још неке новине и повластице за наше купце. Ове године смо и за пелет дали једну новину да сви купци који одређену количину набаве у некој предсезони имају право за резервацију за једну одређену количину по истој цени до 30. јануара. Значи нису ни у обавези да морају да повуку али их та количина по тој истој цени чека до 30 јануара", објашњава власник стоваришта у Топлици Саша Кривокапић.

За разллику од претходних година, и угаљ се ове сезоне много више продаје, посебно у централној Србији. Најтраженија је 'колубара' јер је, како га називају, народни угаљ и најјефтнији. Од стоваришта до стоваришта тона кошта између седам и осам хиљада динара.

"У односу на прошлу годину цене се нису мењале, сада је сезона, шпиц сезоне, када се највише купује. Најчешће се купују угљеви за домаћинства лигнити и мрки угаљ за котлове. Има довољно. Снабдевање је добро и морам да нагласим да је ове године прилично добар", тврди власник стоваришта у Крушевцу Радош Симић.

Како би спречили крађу, и у шумским газдинствима појачавају контроле. Легално посечена дрва морају имати жиг "Србијашума" и за траспорт потребну документацију.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 21. сеп 2019, 22:01) - anonymous [нерегистровани]

Da da

7 od 10 najvećih zagađivača u EU su termoelektrane u Nemačkoj, toliko o tome koliko su oni ekološki bastrojeni. p.s. Australija koristi ugalj u 90% slučajeva za struju i industriju.

(субота, 21. сеп 2019, 20:54) - anonymous [нерегистровани]

aaaaa

Dragi moji,
sve sto smo ovde videli je jedna velika nesreca i tuga. Vazduh nam je zimi zbog ovakve vrste grejanja unisten u gradovima, ali niko za to ne mari - dok ne stegne neka bolest, pa se covek onda pita - otkud i zasto bas ja. Ali ajde da samo stetimo sebi, no na zalost zagadjivanjem vazduha na ovaj nacin nesvesno stetimo ogromnoj gomili ljudi u nasem kraju. A preko svega to to je svako iseceno drvo posebna steta u istom smislu.
Krivim drzavu jer ne uvodi red po gradovima, Neminovnost je da se ovakva vrsta grejanja mora iskljuciti, samo je pitanje da li ce to biti ranije ili kasnije. Usteda na grejanju izborom ove navedenih apsolutnih zagadjivaca zivotne sredine teretimo nametima zdravstveni fond za 10 ili 15 godina.