Српска и мађарска војска вежбале на Тиси

У оквиру билатералне војне сарадње, припадници Речне флотиле Војске Србије и Првог пука за разминирање Оружаних снага Мађарске извели су мултинационалну тактичку вежбу на привременом полигону Тител, на реци Тиси. Девета вежба под називом "Гвоздени мачак 2019" ("Iron cat 2019") изведена је са бојевим гађањем са тематиком заштите речног саобраћаја.

Кроз седам вежбовних секвенци заједничког ангажовања приказани су рад ронилаца и понтонира приликом вађења потонулог аутомобила из реке, противминска дејства у проналажењу, деактивирању и уништавању постављених подводних мина, противбродска дејства и разне варијанте борбе против терористичких група на води.

Бригадни генерал Атила Такач, главни инспектор за Копнену војску Оружаних снага Мађарске, изјавио је да је то важна вежба за мађарске војнике, јер у Мађарској немају прилику да врше бојева гађања на води.

Oцењујући вежбу успешном капетан бојног брода Андрија Андрић, командант Речне флотиле, истакао је да је први пут извршено гађања мешовите групе бродова, а сарадња припадника две војске, као и до сада, била је одлична.

На вежби је било ангажовано 90 припадника Речне флотиле, 29 припадника Првог пука за разминирање Оружаних снага Мађарске и више пловних објеката са једне и друге стране. Вежбом "Гвоздени мачак 2019" руководио је капетан корвете Далибор Тасић.

Са палубе брода посебне намене "Козара" пратили су бригадни генерал Зоран Насковић, командант Прве бригаде Копнене војске, пуковник Горан Стаменковић, начелник Одељења за обуку у команди Копнене војске и пуковник Жолт Силађи, командант Првог пука за разминирање Оружаних снага Мађарске.

За најбоље стрелце проглашени су млађи водник Немања Угрен и десетар Јанош Поцок, којима су бригадни генерали Такач и Насковић уручили значке одличног стрелца.

Прва заједничка вежба Речне флотиле и Првог пука за разминирање Оружаних снага Мађарске изведена је 2011. године на полигону код Титела, на реци Тиси, а следеће године у Варпалоти, на Дунаву у Мађарској.

Наредних година вежба се наизменично одржава у Србији и Мађарској, а ово је девета заједничка вежба припадника речних јединица две војске.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара