Вулин: Војска је наш бедем од сваког зла и олује

У касарни "Војвода Живојин Мишић" у Ваљеву, 280 припадника Војске Србије положило је заклетву, као и 199 војника и кадета у касарни "Аеродром" у Сомбору и 134 војника у касарни "Војвода Петар Бојовић" у Лесковцу.

У касарни "Војвода Живојин Мишић" у Ваљеву одржана је свечаност полагања заклетве војника на добровољном служењу војног рока, слушалаца класе резервних официра генерације "септембар 2019", кадета Војне академије и ВМА и ученика Средње стручне војне школе, којој је присуствовао и министар Александар Вулин.

Према његовим речима, полагањем заклетве војници су учинили поносним оне који су корачали пре њих и гледају захвалне очи оних који ће желети да личе на њих, "да буду баш такви какви сте ви", саопштило је Министарство.

Честитајући онима који су дали реч да ће чувати своју земљу и свој народ, министар је поручио да могу бити без бриге, јер их нико никада неће послати да другим народима чине зло и гуше њихову жељу за слободом.

"Изабрали смо да будемо војно неутрални, да не слушамо никога до себе, да не чинимо ништа што може угрозити наш народ и наш начин живота", истакао је Вулин.

Указао је да када је Србија била јака и њена војска била је јака, било је мира, сигурности и стабилности.

Када је Србија била слаба, немоћна и удаљена од свог народа и својих граница, онда је било невоље и рата, рекао је Вулин и додао да је оваква, поносна и снажна војска једина гаранција да ће наш народ живети у миру, да ће читав Балкан живети у миру.

Бројним породицама које су се окупиле да на данашњој свечаности подрже своје најмилије у полагању заклетве, министар је захвалио што су са пуно поверења и наде поверили Србији оно што им је највредније.

"Свако треба да прође кроз војничку обуку"

Међу 280 припадника Војске Србије који су у Ваљеву положили заклетву је и Анастасија Војводић из Београда.

Према њеним речима, искуство њеног брата који је добровољно одслужио војни рок пре две године, подстакло је њено интересовање за војску.

Истиче да је њено искуство веома позитивно и препоручује свим вршњацима да се пријаве за служење војног рока.

За Ђорђа Рајковића из околине Лајковца било је природно да настави путем који су трасирали његови преци и постане припадник војске.

Како каже, сам чин полагања војничке заклетве за њега представља нешто свето, као и сваком војнику.

Његово мишљење дели и кадет Војне академије Петар Милановић из Великог Градишта, који сматра да би сваки човек требало да прође кроз вид војничке обуке.

Војничку заклетву положило је данас и 199 војника и кадета у касарни „Аеродром" у Сомбору и 134 војника у касарни "Војвода Петар Бојовић" у Лесковцу.

Свечаном полагању заклетве у Ваљеву присуствовали су ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић, заступник команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба ВС бригадни генерал Саво Иришкић.

Такође, присуствовали су и шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић, епископ ваљевски Милутин, градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић и бројни представници локалне самоуправе.

У Сомбору, полагању заклетве присуствовали су начелник Управе за оперативне послове Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Желимир Глишовић, начелник Управе за обуку и доктрину бригадни генерал Жељко Петровић, а у Лесковцу заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Илија Тодоров.

број коментара 0 Пошаљи коментар