Умрежени трговински судови

У све трговинске судове и у Виши трговински суд уведени су компјутерски програми за Аутоматско прикупљање података и вођење предмета. Први пут, судије и остали запослени у суду, адвокати и странке путем Интернета могу да приступе свим најважнијим подацима који се односе на судске поступке.

Од ове године новине и у раду судова. Први пут, судије и остали запослени у суду, адвокати и странке путем Интернета могу да приступе свим најважнијим подацима који се односе на судске поступке. Тако се рад запослених поједностављује, а судова ажурира.

Пројекат, део Програма реформе судске управе, финансирали су Министарство правде и америчка Агенција за међународни развој.

У све трговинске судове и у Виши трговински суд уведени су компјутерски програми за Аутоматско прикупљање података и вођење предмета.

Трговински судови најпре су опремљени рачунарима, створена је онлајн мрежа која запосленима омогућава да у сваком тренутку имају увид у законе и, чак, документа из судске праксе.

Програм за аутоматско прикупљање података обезбеђује објективну процену ефикасности судова, а Програм за аутоматско вођење предмета управу ослобађа папирологије, а све стране у поступку брже приступају најважнијим подацима. Компјутеризација судске управе помаже и у сузбијању корупције.

Транспарентан рад трговинских судова 

"Сигурност страних инвестиција несумњиво зависи и од брзине и од ефикасности трговинских судова. Из тих разлога, ово имплементирање ова два програма, АПП и АВП у свим трговинским судовима, па и у Вишем трговинском суду, заправо ће побољшати, убрзати и учинити рад трговинских судова транспарентнијим", каже председник Вишег трговинског суда Радомир Лазаревић.

За последње две године, Министарство правде издвојило је око 100 милиона динара за Програм аутоматског вођења предмета. Запослени у свих 17 трговинских судова и у Вишем трговинском суду прошли су обуку за рад.

"Планови министарства правде су да у 2009. години овакав или сличан програм уведемо у целокупно правосуђе Србије у оквиру свеопште реформе правосуђа. Такође, планови су да наставимо са усавршавањем овог програма у трговинским судовима Србије и очекујемо да ће до половине 2009. године судије из Вишег трговинског суда моћи да врше увид у скениране предмете првостепених судова", каже помоћник министра правде Дејан Пашић.

Директна сарадња САД-а и Србије 

У Америчкој агенцији за међународни развој кажу да је умрежавање трговинских судова један од најскупљих пројеката, вредан 13,7 милиона долара, али и један од пројеката који су најдуже трајали. Управо кроз тај програм остварена је прва, директна сарадња Влада Америке и Србије.

"Грађани Србије могу бити изузетно поносни на оно што је министарство правде урадило. Трговински судови широм Србије доведени су до таквог нивоа модернизације и комјутеризације који је једнак судовима било где у Европи. Србија која се креће ка ЕУ може да каже, како српским, тако и страним инвеститорима, дођите и уложите, терен је спреман", каже шеф Мисије УСАИД у Србији Мајкл Харви.

Кроз Пројекат поделе надлежности, Америчка агенција за међународни развој наставља сарадњу са Министраством правде, Вишим трговинским судом и Парламентом у реформи правосуђа, како би се обезбедило независно судство, а тиме и бржи улазак Србије у Европску унију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи