Србија на трећем месту у Европи по смртности од гинеколошких карцинома

У Србији од гинеколошких карцинома годишње оболи око 2.200 жена. У исто време рак јајника и грлића материце годишње однесе исто толико живота. Ти упозоравајући подаци саопштени су поводом Светског дана борбе против гинеколошко-онколошких болести, који се први пут обележава и у свету и у Србији.

Председница удружења пацијената Женски центар "Милица" Весна Бонџић наводи за РТС да је Србија на трећем месту у Европи по смртности од гинеколошких карцинома.

Истиче да је веома важно да се жене мотивишу да иду на превентивне гинеколошке прегледе, пожељно је једном годишње, и да се одазову на позиве да дођу на скрининг прегледе које организују здравствене установе. 

"Откривен на време рак грлића материце је излечив", наводи Бонџићева.

Додаје да је за превенцију болести значајна и едукација, како грађана тако и стручне јавности, у сповођењу примарне превенције, односно ХПВ вакцинације.

Поручује женама да иду на редовне гинеколошке прегледе, јер, како каже, редован преглед чува живот. 

Поводом Светског дана борбе против гинеколошко-онколошких болести, Женски центар "Милица" на кошаркашким теренима "Црвене звезде" у Београду на Калемегдану организовао је корашкаршку утакмицу у којој учествују јавне личности, чији је циљ победа гинеколошких карцинома.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво