Пукла водоводна цев, поплава у центру Београда

Због хаварије коју је ноћас изазвало пуцање магистралне цеви на углу улица Краљице Марије и Карнегијеве у Београду, отежано је водоснабдевање становника у деловима општина Палилула и Стари град.

Велика количина воде слива се Цвијићевом улицом, улицом Старине Новака, затим Далматинском, Станоја Главаша и Булеваром деспота Стефана. Саобраћај је успорен, а линије 33 и 48 преусмерене су на Таковску улицу из Улице Старине Новака.

Дошло је до хаварије на магистралном цевоводу. Екипе Београдског водовода затвориле су  воду, али је извесно да ће се вода сливати током целог дана будући да је потребно више времена да се магистрална цев испразни.

Владимир Шобот, координатор извршног директора "Београдског водовода и канализације", каже за РТС да очекује да ће доћи до поремећаја у водоснабдевању и умањеног притиска, а да потрошачи на вишим спратовима можда и неће имати воду.

У питању је магистрални цевовод који снабдева два централна градска резервоара: "Главни" и "Пионир".

"Покушавамо да из алтернативних праваца допремимо воду до та два централна градска резервоара. Покушаћемо са црпне станице Врачар да допремимо воду како би се што мање осетио поремећај у водоснабдевању", рекао је Шобот.

На друштвеним мрежама се појавила информација да је та цев замењена пре два дана, али Шобот каже да то није истина. "То није цев која се мења када се ради реконструкција, већ цев која се мења на 30 до 40 година. Такав посао замене трајао би месец дана", нагласио је Шобот. 

Према његовим речима, све екипе су од јутрос на терену и раде на отклањању квара. Неки станари кажу да немају воду.

Након хаварије изазване пуцањем цеви на углу Краљице Марије и Карнегијеве улице, велика количина воде слива се околним улицама, а вода је продрла у подземну гаражу Градске управе Београд.

Због страха да подземне воде не угрозе списе и предмете Катастра непокретности, постављени су џакови са песком.

Велике количине воде које су преплавиле коловоз отежавају функционисање саобраћаја у том делу града и пролазак пешака који се сналазе како знају и умеју да би нашли парче коловоза које није потпуно под водом не би ли успели да пређу улицу. 

Из Управе саобраћајне полиције су рекли да су на неколико тачака у том делу града распоређене патроле саобраћајне полиције како се не би стварале још веће гужве, јер многи возачи покушавају и да окрену када виде толику воду на коловозу. 

Надлежни наводе да пуцање магистралне цеви и експлозија на Технолошко-маталуршком факултету нису директно повезани.

број коментара 0 Пошаљи коментар