Министарство: Jезик се утврђује на основу изјашњавања, а не припадности

Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило је допис директорима образовно васпитних установа у Новом Пазару у коме се наводи да нема основа да школа утврђује језик остваривања образовно-васпитног рада ученика према националној припадности родитеља, већ се језик наставе одређује на основу слободног изјашњавања родитеља.

Поводом заједничког дописа Националног савета бошњачке националне мањине и Скупштине града Новог Пазара који је 12. септембра упућен васпитним установама на територији Новог Пазара Министарство је саопштило да се приликом уписа у први разред родитељи, односно други законски заступници, изјашњавају да ли ће деца наставу похађати на језику националне мањине којој припадају.

Уколико се не изјасне, наставу похађају на српском језику и у том случају за ученика припадника националне мањине организује се настава језика/говора националне мањине са елементима националне културе као изборни програм.

У складу са том законском регулативом Министарство просвете, науке и технолошког развоја је у претходној школској години омогућило да 12.124 ученика припадника бошњачке националне мањине у 27 основних школа има целокупно образовање на босанском језику и користило је законом дато право.

Средње образовање на босанском језику имало је 2.178 ученика у 10 средњих школа. Када се томе дода број од 3.020 ученика који су изучавали изборни програм Босански језик са елементима националне културе у 22 школе, јасно је да су обезбеђени услови за коришћење права на образовање на језику националне мањине, истиче се у саопштењу.

У школској 2018/2019. години, Министарству се обратило 57 основних школа са укупно 128 захтева за одобравањем одељења са мањим бројем ученика од прописаних 15 ученика и то за осам језика националне мањине (албански, босански, бугарски, мађарски, русински, румунски, словачки, хрватски).

Одобрено је 103 захтева, дакле 80 одсто за све националне мањине, што указује на афирмативни приступ коришћењу права на образовање.

Праћење квалитета наставе уређено је одговарајућим прописима из области образовања и васпитања.

Утврђене су надлежност у погледу праћења квалитета, као и потребних квалификација лица овлашћеног за вршење праћења квалитета и стручно-педагошког надзора.

Сви управни окрузи покривени су надлежностима школских управа, а за подршку унапређењу квалитета образовања на босанском језику на конкурсу је изабран и саветник-спољни сарадник за босански језик који испуњава услове из члана 172. Закона о основама система образовања и васпитања.

Све друго се сматра законски неутемељеним захтевом да се у овај поступак, као и у поступак уписа детета у школу, укључују лица која нису законом овлашћена да у овим поступцима учествују.

Министарство је суштински посвећено обезбеђивању услова за примену законске регулативе, као и примену Повеље Савета Европе о регионалним или мањинским језицима у области образовања чиме је омогућено квалитетно образовање на босанском језику за све учеснике образовно-васпитног система", истиче се у саопштењу.

Такође се наводи да ресорно министарство очекује конструктивно поступање у складу са прописима Републике Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи