"Милош Велики" ће од децембра бити на пет минута од Београда

Деоница Сурчин–Обреновац биће завршена 19. децембра и ауто-пут "Милош Велики" ће преко Сурчинске петље бити на само пет минута од Коридора 10 и Београда, изјавила је министарка грађевине Зорана Михајловић.

Зорана Михајловић је обишла петљу Сурчин, на којој ће се укључивати на ауто-пут "Милош Велики" и то ће управо бити петља Сурчин.

Указала је да је потпредседник кинеске компаније ЦРБЦ најавио да ће то бити могуће од 19. децембра. "Ми смо практично пет минута од Коридора 10, то јест ауто-пута Београд–Загреб", рекла је Михајловићeвa.

Довели смо ауто-пут "Милош Велики" на пет минута до Београда, нагласила је министарка.

Михајловићева је рекла да ће Србија са отварањем деонице Сурчин–Обреновац од 17,6 километара имати ауто-пут у дужини од 120 километара до Прељине.

"Од када је путарина почела да се наплаћује на ауто-путу 'Милош Велики', од 1. септембра, прошло је скоро 300.000 возила и није била ниједна саобраћајна несрећа", рекла је Михајловићева додајући да је тај податак јуче добила.

Директор кинеске компаније у Србији Џанг Сјаојуен претходно је рекао да ће радови бити завршени као што су већ најавили, 19. децембра, а Михајловићева је истакла да није ни сумњала да ће тај рок бити поштован, као и да се све одвија по планираној динамици.

Рекла је да је најчешће обилазила радове на новом мосту преко Саве и Колубаре код Обреновца и истакла да је тај мост већ завршен и да се сада поставља асфалт. 

Физичка реализација деонице Сурчин–Обреновац је 87 одсто, а финансијска 76,37 одсто.

Деоница је подељена на пет сектора.

Поред изградње моста, подразумева надзвожњак преко пруге Остружница–Батајница, као и две петље Сурчин и Обреновац.

Петља Сурчин повезује нову трасу ауто-пута са обилазницом односно са будућим путем од Новог Београда до Сурчина, то јест од Војвођанске улице и Булевара Јурија Гагарина.

До петље Сурчин, док се не изгради ауто-пут Нови Београд – Сурчин, моћи ће да се дође преко искључења са ауто-пута Београд–Загреб после београдског аеродрома, као и преко Бановог брда и Остружнице преко Остружничког моста.

Aуто-пут Сурчин–Обреновац, четири возне и две зауставне траке 

Предвиђена је пројектом нова петља Обреновац која ће повезати нову трасу са ауто-путем "Милош Велики", као и са Старим обреновачким путем.

Ауто-пут Сурчин–Обреновац омогућиће спајање ауто-пута "Милош Велики" са Коридором 10 преко обилазнице око Београда на петљи Сурчин.

Радови су почели 5. маја 2017. године, а уговором је предвиђено да цела деоница Сурчин–Обреновац буде завршена до 5. јануара 2020, односно за 32 месеца.

Вредност радова на деоници Сурчин–Обреновац је 233,67 милиона долара.

Инвеститор су "Путеви Србије", а пројекат се финансира из зајма Ексим банке Кине.

Пројекат изградње ауто-пута Сурчин–Обреновац подразумева изградњу четири возне и две зауставне траке, у укупној ширини од 29 метара.

Мост на ушћу Колубаре у Саву, који гради кинеска компанија China Communications Construction, дугачак је 1.581 метар, ширине 29 метара. Тај мост је у јуну ове године спојио обалу у Бољевцима и обалу у Баричу.

Завршени су сви бетонски радови и тренутно се изводе радови на хидроизолацији и асфалтирању коловозних трака преко моста.

Распон између стубова на мосту је 275 метара.

Реализација на мосту је већ од 96 одсто и комплетни радови на мосту биће завршени до краја октобра.

Заједно са већ отвореним деоницама Обреновац–Уб, Лајковац–Љиг, Уб–Лајковац и Љиг–Прељина повезаће цео потез ауто-пута од Београда до Прељине у дужини од 120 километара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво