Дечји бракови – један од највећих проблема Ромкиња у Србији

Председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић рекла је да је Влада Србије јасно опредељена да учини да сви грађани живе у друштву без насиља. Наш циљ је нулта толеранција, рекла је Михајловићева.

Зорана Михајловић је, отварајући регионалну конференцију "Уједињено за заустављање насиља према женама" у Палати "Србија", истакла да је статистика поразна када је реч о положају Ромкиња у друштву, али да то не значи да треба да будемо обесхрабрени и не учинимо све да стање поправимо.

"Ромкиње су једна од најосетљивијих група у друштву. Важно је што смо данас за столом сви и држава, невладин сектор, али и наши међународни партнери, јер ово није проблем једне владе и једне организације. Свакодневна борба, континуиран рад и координација кључни су у решавању проблема", рекла је Михајловићева.

Додала је да су један од највећих проблема ромских жена дечји и рани бракови, те да ће држава изменити Породични закон како би овај проблем сузбила.

"Важно је и да радимо на промени свести опште популације, да укажемо да ово није питање традиције и културе, већ озбиљно кршење људских права и вид злоупотребе девојчица", рекла је она.

Блерта Цела, заменица регионалне директорке UN Women за Европу и централну Азију, рекла је да ће данас бити представљен регионални извештај, који указује на изазове са којима се суочавају четири земље у региону, али и препоруке како их превазићи.

"Важно је да када креирамо политичке мере узимамо у обзир потребе и жена и мушкараца, а посебно осетљивих група. Принцип којег сви треба да се придржавамо је да нико не буде изостављен", изјавила је Цела.

Матеја Норчић Штамцар, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији, указала је на то да су Роми и Ромкиње највећа мањина у Европи и највише дискриминисана.

"Европска унија наставиће да подржава напоре Владе Србије у унапређењу положаја ромске заједнице. До сада смо уложили 11 милиона евра, а до краја године још 20 милиона евра на програме који у фокусу имају упис новорођене деце у матичне књиге, стамбено решавање, запошљавање и стипендирање деце", рекла је Матеја Норчић Штамцар.

Славица Васић из Ромског женског центра Бибија рекла је да се та организација последњих 20 година труди да буде глас Ромкиња у Србији и да је важно да се удруженим снагама супротставимо решавању проблема Ромкиња.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво