Да ли је стање вршиоца дужности постало нормално стање­

Статус вршиоца дужности донедавно имало је 207 државних функцинера, а у 37 јавних предузећа 70 одсто директора је у в. д. сатусу. Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе наводи за РТС да вршиоци дужности на различитим функцијама неће више моћи бесконачно да се налазе у том статусу већ ће њихов мандат бити ограничен на најдуже девет месеци.

Бранко Ружић је гостујући у Београдској хроници навео да је број вршилаца дужности опао за 14 процената и очекује да ће током времена опасти на још нижу квоту.

"Могуће је да в. д. стање траје шест месеци плус три месеца уколико је још увек у току конкурсна процедура за тај положај о коме се конкретно ради. За оне претходне који су били у в. д. стању практично од 1. јула то је шест месеци плус три, значи март месец 2020. и то наравно у идеалним околностима", објашњава Ружић.

Очекује да ће током времена број в. д. стања опасти на још нижу квоту.

Министар је навео да се тежи да се смањи број в. д. стања и да је број већ опао откако је ступио на снагу нови закон. Наводи и да је у том циљу расписано 77 конкурса, а у току је 68 конкурсних процедура.

"Нико не говори да су они који су у в. д. стању некомпетентни, да немају стручно знање, да нису овладали вештинама, руковођењем... али просто требају да прођу конкурсну процедуру, да формализујемо компетенције које они имају", објашњава Ружић.

Додаје да између 70 и 80 процената вршилаца дужности имају све што је потребно да буду на тим местима.

"Када би се урадила анализа профила, између 70 и 80 процената тих људи који су у в. д. статусу имају све компетенције, стручну спрему, знања, искуства да буду на тим местима и зато је важно да се ти конкурси спроведу", објашњава министар. 

Додаје да конкурсна процедура траје од два до три месеца.

Наводи да конкурсну комисију чине високи службенички савет у коме седе референтни професори и пет чланова лица на положају које је изабрала Влада.

"Они формирају за сваки конкурс трочлано веће које спроводи тај конкурс и сад израчунајте колико је то посла за ових 68 конкурсних процедура", објашњава Ружић.

Истиче да је ово само један сегмент реформе јавне управе.

"Реформа јавне управе је један од три критеријума за улазак Србије у ЕУ и њу спроводе људи", наводи министар.

Истиче да у Министарству локалне самоуправе раде људи који су на та места дошли путем конкурса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара