Матичне ћелије из компаније "Криосејв" пребачене у Варшаву

Министарство здравља обавестилo је директоре свих државних породилишта да, до добијања званичног обавештења о статусу компаније "Криосејв Србија", ставе ван снаге уговоре склопљене са овом компанијом. Реч је о једној од највећих светских банака матичних ћелија која је у Швајцарској изгубила лиценцу.

Државна породилишта у Србији имају потписане уговоре са компанијом "Криосејв Србија" која је унашој земљи регистрована од 2006. године. Како наводе у породилиштима, ти уговори су неопходни како би запослени Криосејв" компаније или неке друге банке матичних ћелија могли након порођаја да изнесу узорке из болница.

Управа за биомедицину Министарства здравља данас је послала допис свим државним породилиштима да ставе ван снаге те уговоре до добијања званичних информација о пословању те компаније.

Београђанин Растко Петаковић положио је у тој банци матичних ћелија, матичне ћелије свог детета 2012. године. Када су му овог пролећа биле неопходне те ћелије, како наводи, није могао да их добије. Каже да није једини. У Швајцарској је против компаније "Криосејв" покренуо тужбу.

"Биле су потребне. Када смо тражили њихов транспорт, није био успешан. Након тога смо покренули детаљнију истрагу о томе шта се све дешава и какве је активности компанија предузимала. У тој истрази смо увтрдили да компаније није спроводила све потребне лабораторијске анализе узорака, да није спроводила све анализе које су неопходне из крви мајке", рекао је Петаковић за РТС.

Истиче да је с обзиром на то, и на нека друга сазнања поднео кривичну пријаву. Наводи да га је на бази те пријаве контактирао "Свис медик", агенција за заштту здравља у Швајцарској.

"Сарађивали смо, обавештени смо да је на бази те пријаве покренут поступак", истакао је Петковић.

До компаније "Криосејв Србија" екипа РТС-а није могла да дође. На телефоне се нису јављали на мејлове данас нису одговарали. Из Завода за јавно здравље у Швајцарској је речено да је компанија избрисана из регистра матичног складиштења матичних ћелија.

Пре тога, овог пролећа су од швајцарских власти тражили дозволу да преместе материјале и узорке из Швајцарске у Пољску.

У Заводу за јавно здравље Швајцарске кажу да су у току истраге и да је полиција извршила претрес у неколико кућа.

РТС има сазнања да су узорци премештени у Варшаву и да су у овом тренутку у банци матичних ћелија у Пољској. Неопходне је да се изврше додатне анализе да би се утврдило да ли су ћелије транспортоване како треба.

У овом тренутку раде се анализе. То може потрајати неколико месеци. Ако су родитељима неопходне матичне ћелије њихове деце, најбоље би било да се обате директно компанији у Варшави.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво