Нови станови за избегличке породице у Голубинцима и Параћину

Министар спољних послова Ивица Дачић свечано jе у Голубинцима уручио кључеве од 30 станова избеглицама са простора бивше Југославије. У насељу Данково у Параћину обележен је завршетак стамбене зграде, у којој је 20 породица избеглих из Хрватске и БиХ, добило станове.

За овај пројекат издвојено је 18,6 милиона евра, а вредност радова у Голубинцима износи 36.913 хиљада евра.

Дачић је рекао да му је веома драго што има прилику да уручи кључеве онима који су пре више од две деценије неправедно протерани из својих домова.

"Моје задовољство је утолико веће, јер је управо на овом месту пре непуне две године отпочета реализација Потпројекта 4, којим смо покушали да испунимо очекивања оних који све ове године живе у избегличким условима. Желео бих да захвалим свима који су марљивим радом допринели успеху Програма. Ипак, највећу захвалност дугујемо управо корисницима, који нису изгубили наду да за њих долази једно лепше и сигурније животно раздобље", рекао је Дачић.

Итака је да држава посвећено ради на пружању помоћи и збрињавању свих избеглих са простора бивше Југославије.

Према његовим речима, обезбеђена су средства за решавање стамбених потреба за више од 7.000 избегличких породица.

"До сада, у оквиру овог програма, додељено је близу 3.800 стамбених јединица, а у току је додела више од две стотине пакета грађевинског материјала и скоро стотину сеоских кућа", рекао је Дачић.

До сада су завршени станови у осам јединица локалне самоуправе, у Ариљу, Зрењанину, Лозници, Кладову, Неготину, Врњачкој Бањи и у Темерину, од укупно 13 у којима се гради.

"Са задовољством желим да подсетим да смо заједно и у Старој Пазови - 27. августа прошле године положили камен темељац за изградњу 169 станова из Потпројекта 5 са циљем да што већи број угрожених породица добије стамбено решење", рекао је Дачић. 

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске за трајно збрињавање најугроженијих избеглица. Највећи донатор је Европска унија, а укупна вредност пројекта је 134 милиона евра. 

Двадесет избегличких породица добило станове у Параћину

У насељу Данково у Параћину, симболичним пресецањем врпце, данас је обележен завршетак стамбене зграде, у којој је 20 породица избеглих из Хрватске и БиХ, добило станове.

Кључеве су им уручили генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић, председник Општине Параћин Саша Пауновић, представник делегације ЕУ Штефен Худолин и помоћник комесара за избеглице Иван Гегинов.

У име избеглица који су добили станове захвалио се Звјездан Рундек, избеглица из БиХ.

"Имамо два купатила, добили смо намештену кухињу, малте не само да се уселимо, ставимо мало ствари и већ можемо да се уселимо наредних дана и пресрећан сам стварно", рекао је Рундек.

Реч је о становима који су изграђени у оквиру Регионланог стамбеног програма у Србији, а финансијска средства за њихову изградњу обезбеђена су делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, којим управља банка за развој Савета Европе. Земљиште и инфраструктуру обезбедила је општина.

"Данас, без овог и објекта у Голубинцима, имамо решених 3.700 избеглица, наставићемо интензивно да радимо, то је нешто што ће и наредних година бити наш приоритет", рекао је Одаловић, обраћајући се избеглицама.

Одаловић је рекао да се кроз овакве пројекте решава кров над главом за око 7.000 избеглих породица, као и да ће до краја године бити усељено још неколико стотина станова.

"Све ово је предуго трајало, али није само проблем кров над главом, још много је проблема које избегилце морају да реше, има пуно отворених питања у крајевима одакле сте, које треба решити, много је препрека које вам се постављају, посебно у Хрватској, али ми ћемо радити свој део посла", рекао је Одаловић.

Пауновић је истакао да ће општина Параћин и даље интензивно радити, "док год буде требало" на збрињавању избеглица, који су своје уточиште нашли овде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво