Деца са сметњама у развоју добила личне пратиоце

Град Лозница један је од ретких у Србији који је и ове године деци са сметњама у развоју омогућио услугу личног пратиоца. Пројекат се реализује уз подршку ресорног министарства.

Јована је једна од 24 ученика из Лознице и околине који и ове године у школу иду уз подршку личног пратиоца.

Такав вид услуге добродашао је и родитељима који, кажу, коначно имају прилику да се посвете другим активностима.

"Приватан живот и посао, ништа није могло да се планира. Услуга личног пратиоца нам је од непроцењиве важности, сада све тече неким другим током. Када дете оставим у школи, оно је на сигурном, а ја своје обавезе могу несметано да обављам", прича мајка Рада Стефановић.

Лични пратиоци децу воде и враћају из школе, а уколико је потребно, остају са њима и у току наставе.

Реч је о младим, образованим људима, који су на тај начин добили прилику за посао.

"Једно време сам била без посла, после завршене обуке почела сам да радим као лични пратилац детета и радим већ скоро годину дана. Стекла сам искуство и задовљна сам како то функционише", каже лични пратилац Сања Илић.

Колико је једна заједница развијена мери се тиме на који начин брине о најрањивијим члановима свог друштва. Због тога су у граду одлучили да и ове године наставе са пројектом. 

Начелница Одељења за друштвене делатности Тања Глишић Матић каже да је Лозница ове године од Министарства за рад, борачка и социјaлна питања добила 8.600.000 динара.

"Новац ће бити утрошен за реализовање услуге личниог пратиоца. Нама као граду је важно да се услуга сваке године унапређује и да су сви пратиоци прошли изузетно добру и квалитетну обуку", истиче Тања Глишић Матић.

Поред услуге личног пратиоца, град Лозница, већ десет година финансира и дневни боравак за децу са сметњама у развоју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво