Кинески полицајци у патроли са српским

Прва заједничка патрола српске и кинеске полиције почела је са радом на неколико локација у Београду. Осим у престоници, кинески полицајци ће са српским колегама патролирати и у Новом Саду и Смедереву.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да ће заједничке патроле српске и кинеске полиције олакшати комуникацију са великим бројем кинеских туриста који долазе у нашу земљу, саопштио је МУП.

"Заједничке мешовите патроле биће распоређене на више локација у Београду, у Кнез Михаиловој улици, на Калемегдану, Тргу републике, новобеоградском Блоку 70 и на аеродрому 'Никола Тесла'", прецизирао је Стефановић, који је у Кнез Михаиловој улици са амбасадорком Народне Републике Кине Чен Бо присуствовао презентацији почетка рада заједничких патрола.

Објаснио је да су патроле формиране на основу споразума који је у Београду потписао са министром јавне безбедности Џао Кеџијем и додао да ће се, тренутно у пилот-пројекту, шест полицајаца из Кине смењивати у патролама у Београду, Новом Саду и Смедереву.

Министар је истакао да се број кинеских туриста који посећују нашу земљу стално повећава и да се до краја овде године очекује пораст од готово 40 одсто у односу на претходну, због чега је, како је навео, рад заједничких патрола изузетно значајан, јер ће допринети лакшој комуникацији и већој безбедности.

"Наша два народа повезује челично пријатељство и Србија никада неће заборавити да је Кина била уз њу у најтежим тренуцима. Кина и данас снажно подржава наше виталне националне интересе, а Република Србија апсолутно подржава политику једне Кине", истакао је Стефановић.

Према његовим речима, захваљујући председницима Србије и Кине, Александру Вучићу и Си Ђинпингу, између две земље успостављено је стратешко партнерство које је довело до снажних кинеских инвестиција у нашу земљу, које су омогућиле нова радна места и побољшање наше економије.

"Поред инвестиција у нашу привреду и инфраструктуру, ми снажно сарађујемо и на свим стратешким пољима везаним за развој и јачање наше две земље. Због тога желимо да се захвалимо Народној Републици Кини што је Србију препознала као свог поузданог и искреног партнера", рекао је Стефановић.

Истакавши да је поносан на сарадњу у области безбедности између две земље, Стефановић се захвалио министру јавне безбедности Џао Кеџију, који је први министар јавне безбедности Народне Републике Кине који је посетио Србију.

Амбасадорка Кине Чен Бо нагласила је да се последњих година свеобухватно стратешко партнерство Кине и Србије брзо развија, као и да велики број кинеских туриста посећује Србију.

"Како би још боље осигурали безбедност грађана две земље, кинеска и српска влада одлучиле су да формирају заједничке полицијске патроле, што показује да је сарадња две земље у области спровођења закона достигла један нови ниво", рекла је Чен Бо и изразила очекивање да ће и српски полицајци у блиској будућности бити на улицама Кине.

Прецизирала је да ће током боравка у Србији кинеска полиција радом у заједничким патролама помагати српској полицији кроз успостављање хитне телефонске линије за пријаве на кинеском језику, обилазак места где живе кинески грађани, као и обиласком кинеских предузећа и институција.

"Од ступања на снагу безвизног режима између Кине и Србије дошло је до великог пораста броја кинеских туриста који посећују Србију", рекла је Чен Бо и изразила уверење да ће кинески полицајци бити не само чувари безбедности већ и амбасадори пријатељства две државе, као и да ће њихов долазак додатно зближити два народа.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво