"Кул је да знаш" – тренинзима до смањења вршњачког насиља

Како смањити вршњачко насиље? Један од начина је едукација саме деце и у том правцу је урађен пројекат вршњачке медијације који окупља учеснике из шест општина међу којима су и две из Подунавског округа – Велика Плана и Смедеревска Паланка. Циљ тренинга је оспособљавање вршњачких медијатора за ненасилно решавање сукоба.

Двадесет осам средњошколаца обучава се за програм вршњачке медијације. На тренинзима уче како да препознају насилне ситуације, да их зауставе, али и да помогну да се успостави комуникација између учесника у сукобу.

"На почетку да смиримо ситуацију, да се особе међусобно слушају, да не упадају једна другој у реч, да их на неки начин доведемо у ситуацију да они сами дођу до решења и да се помире", каже Милица Пешић, ученица медијаторка.

Милица Јањић истиче да имају прилику да науче како да помогну другарима који се нађу у свађи или сукобу.

Око 65 одсто ученика је бар једном доживело насиље, а 22 одсто пријављује учестало вршњачко насиље. Интерактивни тренинзи један су од начина да се статистика промени на боље.

"Обучавају се и да сами интервенишу у својим одељенским заједницама да спрече насиље да се даље распламсава и да евентуално учествују у процесу медијације када до конфикта дође, а обе стране желе да се помире", објашњава Живкица Ђорђевић, педагог и тренер обуке.

У оквиру пројекта "Кул је да знаш" учествује и седам наставника, како кажу, едукација је потребна и њима, јер је насиље често и на релацији ученик–наставник.

"Сви ми који радимо преко 20 година ако нисмо ишли на неке додатне едукације тешко ћемо да разумемо ове нове генерације ако их не пратимо, а морамо, без обзира колико ми пружали отпор, да смо и на друштвеним мрежама јер ту их много добро упознамо, много боље него у школи", наглашава Јелена Златкова из Удружења "Свет речи".

Удружење "Свет речи" из Велике Плане након тренинга огранизоваће и манифестације "Спортом против насиља", "Културом и музиком против насиља", као и конкурс за најбоље кратке филмове који афирмишу медијацију као начин решавања сукоба.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво