Вежба трагања и спасавања на аеродрому, четири сценарија

Вежба трагања и спасавања пуног капацитета "SAREX 38-19" изведена је на аеродрому "Никола Тесла" приказом у ноћним условима по теми "Удес великог ваздухоплова у оквиру аеродромске зоне". Дурги део вежбе у среду на аеродрому "Вршац".

Обраћајући се присутнима у име организатора, директорка Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије Мирјана Чизмаров истакла је да овогодишња вежба "SAREX 38-19" представља највећу симулацију удеса летилица и активирања цивилног и војног система трагања и спасавања у Србији.

"Током два дана вежбе, имаћете прилику да видите како функционише систем трагања и спасавања у Србији, кроз организацију четири различита сценарија, као и могућност да погледате нове ресурсе за трагање и спасавање које је Србија купила у претходном периоду", рекла је Мирјана Чизмаров.

Она је поручила да вежба има за циљ приказ припремљености и техничке оспособљености ангажованих учесника у систему трагања за ваздухопловом и спасавања лица у цивилном ваздухопловству Србије.

У ноћашњем сегменту вежбе, изведеном на аеродрому "Никола Тесла", учествовали су и припадници Војномедицинске академије, саопштило је Министарство одбране.

Према речима потпуковника др Горана Рондовића са Клинике за анестезиологију и интензивну терапију ВМА, то је само једна од низа вежби које се одржавају у склопу система сарадње ВМА и Директората цивилног ваздухопловства, а тиче се потраге и спасавања након несрећа у ваздушном саобраћају.

"Војномедицинска академија овде учествује у два сегмента. Један је излазак мобилне екипе за преузимање тешко повређених пацијената на само место несреће, а други сегмент је преузимање тешко повређених пацијената који се, у сарадњи са Ратним ваздухопловством ВС, транспортују на хелидром ВМА, где наша мобилна екипа преузима и даље спроводи лечење тих пацијената", објашњава Рондовић.

Он додаје да је учешће ВМА у вежби важно јер се на тај начин ВМА ставља у први план као једна високо специјализована установа која пружа своје услуге како грађанству, тако и свим путницима у ваздушном саобраћају који се налазе на прелету или у транспорту кроз нашу земљу.

Вежби је присуствовао министар одбране Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић, као и представници институција ангажованих на вежби.  

Други део вежбе "SAREX 38-19" одржаће се у среду, на аеродрому "Вршац".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво