Шта све подразумева реконструкција Ургентног центра

Директор Ургентног центра у Београду Марко Ерцеговац рекао је за РТС да се реконструкција те установе наставља и да је урађен највећи део грубих радова што се тиче фасаде, крова и поткорвних просторија. Кроз Ургенти центар у просеку прође од 600 до 800 пацијената, ретко се напарви више од 1.000 прегледа у току дана, истакао је Ерцеговац.

Марко Ерцеговац је, гостујући у Београдској хроници, рекао да је прва фаза реконструкције Ургентог центра прошла релативно бенигно, пар одељења је неколико месеци било ван фунцкије, али цео Ургентни центар је радио 24 часа.

Према његовим речима, реконструкција се наставља, урађен је највећи део грубих радова што се тиче фасаде, крова и поткорвних просторија, мали део тријажног дела се проширује у будућности.

"Идемо на врло озбиљне радове за свако одељење. То су инсталације, централна климатизација, водовод, канализација, струја", рекао је Ерцеговац.

Каже да су успевили на неки начин, да са добром организацијом са осталим болницама у Београду комепнзују тај притисак да би се растеретили - да они преузму тај део посла.

"Највећи део посла ће Ургенти центар преузети као што је преузимао и у том периоду, али капацитети ће бити врло мало смањени. Трудићемо се да део по део одељења смањујемо, без неког векликог дефицита броја", истакао је директор Ургентног центра.

У просеку прође од 600 до 800 пацијената 

Кроз Ургенти центар у просеку прође од 600 до 800 пацијената, ретко се напарви више од 1.000 прегледа у току дана, каже Ерцеговац.

Према његовим речима, највећи број је у току преподнева, али је огроман пик током ноћи.

Највећи проценат људи међу пацијентима је из Београда и београдског окружења које има преко два милиона становника.

"Али ако имамо најтеже случајеве из целог региона онда захтевају озбиљну хоспитализацију, највишег нивоа интензивне неге, што релано заузима доста простора", рекао је он.

Говорећи о реорганизацији рада, Ерцеговац каже да је цео свет схватио да пстоји потреба да лекари ургентне медицине заузму своје примарно место у тријажи и првом лечењу пацијената.

"Самим тим што будемо у 2020. проширили пријемно-тријажни део за 60 квадрата, добићемо могућност да лекари ургентне медицине, када дође пацијент - разграниче да ли је за Ургентни центар - ако јесте нешто најосновније може да добије терапију од лекара ургентне медицине, ако захтева специјалистички преглед ићи ће код специјалисте", обаснио је Ерцеговац.

"Адреналин који сви ми имамо када радимо у Ургентом центру врло тешко можемо да занемаримо, то је ствар навике и прија људима динамика и брзина дијагностике и лечења", закључио је доктор Ерцеговац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво