Постоји ли план за евакуацију у случају дојаве о бомби

Планови за евакуацију у случају противпожарне заштите у тржним центрима су дефинисани законом, али таквих планова нема када је реч о другим врстама опасности попут дојаве о експлозивној направи или, на пример, земљотреса. Да ли су наши тржни центри пројектовани тако да посетиоци могу безбедно и брзо да напусте објекат када околности то захтевају?

У случају нужде када се огласи аларм за опасност, Закон о противпожарној заштити је јасан када је реч о евакуацији у тржним центрима.

Посетиоци и запослени се упућују на евакуационе коридоре који воде до главних излаза.

Ширина степеништа од једног до другог нивоа износи 3,4 метра што је прописано елаборатом о заштити од пожара.

"Сваки ниво има шест евакуационих коридора који воде или ка степенишном језгру или директно ка излазу, што значи да сваки излаз, ако прими 1.000 људи, 6.000 посетилаца може да буде по спрату", објашњава технички директор ТЦ "Ада мол" Милош Баруџија.

Како истичу на Факултету безбедности, проблем је у томе што закон дефинише план евакуације у тржним центрима у случају противпожарне заштите.

Прописа, међутим, нема када је реч о другим опасностима попут дојаве о експлозивној направи или, на пример, земљотреса.

"Раније су на територији Београда и Србије биле веома изражене дојаве о експлозивним направама. План евакуације је неопходно имати у таквим случајевима, а мислим да их одређени број тржних центара и других углавном објеката нема", каже проф. др Горан Мандић са Факултета безбедности.

По стандардима о заштити од пожара потребно је пет минута да би посетиоци и запослени напустили тржни центар у случају евакуације.

"У тренутку када се јави генерални аларм, посетиоци могу да чују звучну сигнализацију и гласовну поруку. У том тренутку људи се упућују на евакуационе излазе који су означени зеленим светлећим панелима, а поред сваког излаза је и план евакуације", истиче Баруџија.

У одсуству планова за евакуацију у случају других опасности, обично се примењује Закон о заштити од пожара. Такво искуство имао је тржни центар "Делта сити" у децембру 2017, у вези са лажном дојавом о бомби.

У року од неколико минута Центар је успешно евакуисан, али по правилима заштите од пожара.

То није право решење, истичу на Факултету безбедности, зато је потребан посебан елаборат у случају дојаве о експлозивној направи.

"Проблем је још сложенији у тржним центрима. Шта се догађа када крене евакуација? Да ли неко води рачуна о томе, да ли се роба неовлашћено износи, да ли се закључавају продавнице или други простори", пита проф. Мандић.

Последњи случај активирања паник тастера забележен је 7. септембра у тржном центру "Ада мол" на Чукарици. Паник тастера има 130, налазе се свуда, постављени су на метар и по висине.

Заштићени су стаклом које се лако ломи, а у тренутку када се активира, обвештава противпожарну централу.

Седмог септембра већина посетилаца је поштовала коридоре, а само мањи број посетилаца се успаничио.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво