Пристојан кров над главом пре зиме – императив за малу Нађу

Нађа Младеновић из Ниша има шест година и, као и њени вршњаци, кренула је у предшколско. За разлику од њих, она са баком и деком живи од социјалне помоћи и минималне пензије, у неусловној кући .

Више колиба него кућа, ван града, међу воћњацима и њивама, без купатила, са најлонима тамо где би требало да буде зид, па влага, а на столу само основне намирнице – свакодневица је мале Нађе. Уз то астма, и бака и дека као једино друштво. Ипак, Нађа је срећно дете.

"Идем у школу, учим. Доручковала сам маст и хлеб, јуче исто маст и хлеб. Волим то да једем. Не недостаје ми ништа, све имам", каже Нађа. 

Немаштину и одсуство родитеља који су је одавно напустили настоје да ублаже седамдесетогодишња бака и дека који се ближи осамдесетој.

"Ја и супруг једемо два оброка, оно друго све остављамо њој. Облачила сам је на бувљаку са 30–50 динара за патике, блузице, свеске, блокове, све што њој треба. Кућа се срушила, ствари иструлеле од влаге", каже Славица Младеновић.

"Све се може жртвовати у интересу овог малог који нам продужава век, ја то знам. Највећи лек мојој души је она", истиче Светомир Младеновић.

Како би одвела Нађу у школу, бака са штапом прелази по пет километара кроз њиве и преко ауто-пута и чека да заврши наставу да би је вратила кући. Управо блатњаве гумене чизмице и хлеб и маст за ужину били су аларм за васпитачицу.

"Дала сам јој чоколадно млеко и из кухиње су јој дали џем, она се задавила јер је први пут видела чоколадно млеко и ту количину хране. Обавестила сам родитеље, директора, колегинице, и укључили су се", наводи васпитачица Милица Маринковић.

Скромни, како васпитавају и унуку, бака и дека нису тражили помоћ, па се о условима у којима живе сазнало тек када је Нађа кренула у предшколско.

"Сада је успостављен контак са баком. Изражена је потреба за интервентном помоћи која ће обезбедити средства за адапацију куће", навела је Лидија Станковић из Центра за социјални рад "Свети Сава" у Нишу.

Иако је одзив акцији коју је школа покренула изнад очекивања, јер су већ стигли пакети хране и одеће, новац, обезбеђена ужина, а јавило се и такси удружење које ће је возити до школе, акција ће, кажу, трајати док се Нађи не обезбеде сви услови које имају њени вршњаци, пре свега пристојан кров над главом, и надају се да ће га добити пре зиме.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво