Деценије потребне за обнову шума после пожара

Последњи у низу летњих пожара букнуо је на Сувој планини, где је изгорела трава и ниско растиње. На срећу, околна села нису била угрожена. Ипак пожар је захватио површину од 750 хектара, што је већ за екосистем велика штета.

Гордана Јанчић из "Србијашума" рекла је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је пожар на Сувој планини букнуо још 11. септембра и да се стављен под контролу а гашење је још увек у току.

Тек кад се заврши гашење, знаће се размере штете, навела је Јанчићева.

"Оно што је већ сада евидентно, јесте да такви пожари изазивају велике штете за биљни и животињски свет, негативно утичу на животну средину због емсије угљен-диоксида и представљају велики ризик за људе и имовину", рекла је Гордана Јанчић.

Према њеним речима, радници су нон-стоп на терену, гасе пожар с намером да га зауставе и да обезбеде околна села.

Осим за шуме, пожари су опасност и за необрасле површине, наводи Јанчићева и објашњава да и камењари и ниско растиње имају своје екосистеме.

Како је навела, ако је изгорела шума, потребне су деценије да би се успоставила нова и да би могла да пружи своју функцију за животну средину.

Истиче да шумски пожари представљају и економски а не само еколошки проблем јер гашења трају данима, ангажовани су људи, машине и потребна су одређена средства за гашење.

Гордана Јанчић каже да је ове године, на подручју које је у надлежности "Србијашума" било око 85 пожара а било је и пожара у шумама приватних власника.

Према њеним речима, најкритичнија година, када је реч о пожарима, била је 2012. година када је било више од 8.000 хектара опожарене површине.

Објашњава да је сада повољан период за настанак пожара због високих температура и уклањања биљног отпада са њива.

Највише су угрожене четинарске културе и приградске и излетнике шуме зато што у њима чешће бораве људи. Јанчићева наводи да у 95 одсто случајева узрочник пожара јесте човек.

Упозорава да је по закону забрањено спаљивање биљног отпада и да се то контролише, међуим реч је о великом простору и зато је апеловала на људе да то не чине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара