Четврти дан блокаде Ректората

Четвртог дана блокаде Ректората Универзитета у Београду, студенти су радикализовали протест - не пуштају у зграду запослене, већ само студенте који подржавају њихове захтеве, између осталог смену министра финансија. Протестују и због пада Универзитета на Шангајској листи, неодговарајућег простора и недовољно уџбеника. Председница Владе, како каже, не пристаје на ултиматум групе студената чији потез назива анархијом, а ректорка жели разговоре са студентима, али о питањима из надлежности Универзитета.

На врата може се само уз индекс и подршку захтевима студената из Покрета "Један од пет милиона". Кључ у браву Ректората ставили су четвртог дана блокаде, јер, кажу, Колегијум те установе није јасно осудио групу са којом су се сукобили на почетку протеста.

"Ректорат је дужан да заштити своје студенте од таквих напада, дужан да каже да су активисти СНС упадом у Ректорат нарушили аутономију Универзитета", каже Валентина Рековић, студенткиња из Покрета "Један од пет милиона".

Одговара премијерка Ана Брнабић. Влада ће, каже, поштовати аутономију Универзитета. Не пристаје на захтев за смену министра Малог, а потез студената оцењује као анархију.

"Ја не желим да живим у земљи у којој било којих 15 људи може да блокира било шта и да поставља ултиматуме. Онда мени сваког дана може да дође 15 људи и да тражи шта год желе, не свиђа им се Шарчевић, да заменимо Шарчевића. Не свиђа им се Недимовић, да заменимо Недимовића, па каква је то држава", каже премијерка.

Ресорни министар Шарчевић о блокади Ректората данас није желео да говори. Ректорка се нада разговору са студентима, али о уџбеницима, простору и прилагођавању календара факултета Универзијади наредне године. Физичке насртаје на студенте, Колегијум је, истиче, већ осудио.

"На основу изгледа можемо да слутимо да нису студенти, али не можемо да проценимо којој странци припадају. Има смисла да ми разговарамо о темама које су у надлежности Универзитета, није наше да постављамо чланове Владе", наводи Иванка Поповић, ректорка Универзитета у Београду.

Студентски Парламент апелује на колеге да отворе врата Ректората и не угрожавају наставни процес и рад служби због, како се наводи, политичког сукобљавања. Део посла, до даљег је из Ректората пресељен у суседну зграду Филозофског факултета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи