Ивањица, дивље свиње брже од ратара

На подручју ивањичке општине дивљач све чешће причињава штету на усевима у непосредној близини сеоских домаћинстава, а предњаче дивље свиње. Мештани од ловаца траже помоћ и решење ситуације, а они поступају у складу са планским документима, на основу којих је предвиђен одстрел и брига о дивљим животињама.

Никола Бошковић из Осонице био је непријатно изненађен када је схватио да ће његово домаћинство остати без кукуруза који гаји искључиво да лакше преброди оштру зиму у том делу ивањичке општине.

"Боље су обрале свиње него комбајн у Банату. Ниједно зрно није остало. То је покупило, то је искосило и шашину, може да се види вероватно какво је стање", каже Никола Бошковић.

Срећом да су пре дивљих свиња обрали пасуљ. Због дивљих животиња житељи планиских делова страхују да иду у бербу купина, печурки и других плодова.

"Јесу заштићене или шта је у питању? Нико их не дира. Ловаца има, ми смо сви обавестили, али нико није дошао да сачека", истиче Станојла Бошковић из Осонице.

Они који воде бригу о дивљачи тврде да би штете биле веће да нема превентивних активности.

Сваке године ивањички ловци обезбеде око 40 тона хране за дивљач. На подручју од 76.000 хектара, којим газдује ловачко удружење, тренутно је евидентирано око 200 дивљих свиња.

За накнаду штете ивањичко ловачко удружење издваја огромна средства, али најмање новца добију они којима је причињена.

"Иде вештацима, иде адвокатима, иде судству. Деведест посто. Он узме 30.000, вредност спора 400.000. Огроман број смо купили електричних ограда, чобаница, чуда. Идемо побијамо кочиће. Ми заграђујемо, итд. Својим прстима доказујем, бирам, је ли кромпир био посејан или није био посејан и тако даље", објашњава Вукић Костић, председник ЛУ "Чемерница" Ивањица.

Ловци кажу да решење треба да буде као у земљама Европске уније, где постоји хармонија између дивљачи и житеља. Али треба размишљати и како вратити људе у крајеве које су селидбом препустили природи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара