Скоцкавање Трга Републике

Коцке на Тргу су само последњи у низу пропуста у великим реконструкцијама. Било је најава да ће се направити спискови фирми које због пропуста неће моћи да учествују на тендерима, али то није постала пракса. С друге стране, у развијеним земљама грађевинци су израчунали да би нешто било урађено за три месеца, потребно је припремати се три године.

Звучно име извођача. "Штрабаг", за цену за коју се тешко може рећи да је била испод тржишне, надзор од стране Градске дирекције за изградњу а опет резултат такав да само неколико дана по отварању на Тргу републике десетине радника преслажу камене коцке јер је било готово немогуће кретање возила а поготово пешака или бициклиста.

Град кривицу прписује извођачу и тврди да ће сви радови бити изведени о његовом трошку.

"Рецимо за Трг републике банкарска гаранција траје три године. То значи да за три године шта год да се деси на Тргу извођач мора да поправи о свом трошку", тврди заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Проблеми на Тргу нажалост нису једини јер било је пропуста при реконструкцији улице Војводе Степе. Годину дана је трајало отклањане пропуста на Славији. Накнадно се радило и у Рузвелтовој улици.

Град расписује стотине јавних набаваки вредне десетина милона евра. Закон предвиђа да предност при склапању уговора имају они који понуде најнижу цену. Врло често се испостави да то што је јефтино на крају кошта много више и да је квалитет урађеног лош.

Било је најава да ће се направити спискови фирми кпоје због пропуста неће моћи да учествују на тендерима, али то није постала пракса.

"Имали смо једно предузеће које је до пре две године учествовало на тендерима у Београду и увек достављало најнижу цену. И сви смо знали да та цена није реална, али напросто по закону сте морали да им дате посао. Ја мислим да цена не може да буде критеријум и у том смислу ћемо предлагати и измене Закона о јавним набавкама јер цена не би требало да буде више од 60-70 одсто критеријума", сматра Весић.

Извођачи радова притснути роковима често су принуђени да ангажују мање фирме као подизвођаче који немају ни капацитете ни знања да посао ураде квалитетно. Ако томе додамо и жељу да се оствари додатни приход често се ради по принципу да се посао уради а недостаке ћемо отклањати ако баш мора.

"А не сада из неког политичког маркетинга мора два месеца пре рока да се преда, а где је надзор који је видео шта је урађено и како је лош материјал уграђен, а није реаговао. Требао је да спречи отварање све док се недостаци не отклоне. Онда би можда било кашњење, али не би дошли у ситуацију да сада мора поново да се ради и да је питање ко ће то сада да плати", каже Горан Родић из Грађевинске коморе Србије.

Родић пита и да ли је гаранција коју је извођач дао толико валидна да може све трошкове да покрије. 

Увек може доћи до проблема приликом великих грађевинскг радова, али у развијеним земљама пројектовање и припреме, кажу стручњаци трају неколико година и чине 50 посто посла, док извођење радова траје неколко месеци. И код нас би било много мање проблема када би примењивали сличне принципе.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво