Обустављен саобраћај на делу барске пруге, почео пренос рударске опреме на нови коп

Железнички саобраћај између Вреоца и Лазаревца обустављен је због преласка великог роторног багера Рударског басена Колубара. ЕПС је тиме почео селидбу рударске опреме са "Поља Д" на нови коп "Радљево".

Коп "Радљево" је један од најважнијих развојних пројекта који ће обезбедти дугорочну стабилност земље угљем, и за потребе производње струје у термоелектранама и снабдевања грађана.

Ка новом копу прво је кренуо грандиозни багер "Глодар 10" тежак 1.600 тона. 

"Може да производи јаловину да скида откривку и да производи угаљ. Најкасније првог новембра, наравно постоји онај фактор временских услова да ли ћемо успорити неки део радова или не, али 1. новембар је дан када очекујемо да глодар почне да ради на копу Радљево", рекао је в.д. директор ЕПС-а Милорад Грчић.

"Радљево" је озбиљан потецијал са 450 милиона тона биласних резервиса годишњом производњом од седам плус милиона тона угља годишње", рекао је министар рударства и енергетике Александар Антић.

"Он треба да обезбеди дугорочну стабилност за производњу угљ. Да обезбеди све оне потребне количине евентуано додатно за Термоелктране у Обреновцу. И да омогући да снажно уђемо у пројекат нове термоелектране у Обреновцу", нагласио је Антић.

Железнички саобраћај обустављен до среде 

Због преласка багера обустављен је саобраћај на прузи Београд-Бар код Вреоца на 72 сата. Железнички саобраћај биће обустављен до среде, 18. септембра до 10.30 сати.

У том периоду, путници возова који саобраћају између Београда и Бара биће превожени организовано аутобусима између Лазаревца и Топчидера, а у саставу тих возова неће бити вагона за превоз праћених аутомобил, Саопштено је из "Инфраструктура железнице Србије".

И за путнике возова у унутрашњем железничком саобраћају на релацијама Београд Центар - Ужице - Београд Центар и Београд Центар - Пријепоље теретна - Београд Центар, у наведеном периоду биће организован аутобуски превоз на релацијама између Београд Центра и Лазаревца, односно Београд Центра и Ваљева.

У овом периоду између Београда  и Ваљева неће саобраћати возови у унутрашњем путничком саобраћају који полазе из Београда у 03.45 и у 11.00 сати, као и из Ваљева за Београд у 15.00 сати, док ће путници воза који полази из Ваљева у 5.35 сати за Београд на целој траси између ова два града бити превезени аутобусима.

Роторни багер Рударског басена "Колубара" висок је око 40 метара и дугачак 174 метара.

Да би овај багер прешао преко барске пруге, како би са једног рударског копа стигао на други, неопходно је било да осим обуставе железничког саобраћаја, "Инфраструктура железнице Србије" на овом делу барске пруге и демонтира контактну мрежу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво