Бранкица Јанковић: Сви морају бити свесни своје улоге у стварању амбијента равноправности

Повореница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је за РТС да је атмосфера на Паради поноса из године у годину боља и да јој се чини да смо, као друштво, постали толерантнији и зрелији. Наводи да су спречени инциденти и да су мере безбедности биле у складу са ниским степеном остваривања вероватноће безбедносног ризика.

Бранкица Јанковић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекла да сваке године сви у њеној канцеларији подржавају ЛГБТ суграђане.

Упркос мањим мерама безбедности и бољој атмосфери, Јанковићева поручује да то не би требало да нас уљуљка и да не треба рећи да је све решено.

Поручује да су захтеви ЛГБТ заједнице основани и подсећа да она већ неколико година у свом извештају Народној скупштини указује да би требало уредити правна питања која нису уређена.

Додаје да јој се ЛГБТ заједница најчешће обраћа због непримереног поступања и говора у јавном простору.

"Сведоци смо да јавне личности и политичари често употребљавају апсолутно неприхватљив говор за припаднике ЛГБТ заједнице јер мисле да ће тако освојити политичке поене", навела је Јанковићева и додала да се на тај начин стварају додатни беспотребни проблеми.

Поручује да не постоји разлог да се ствара стигма и повећава дистанца, због чега имамо и насиље у школама и друштву. Наводи да су све то повезане ствари.

Говорећи о групама које су најугроженије у Србији, повореница је навела да је то тешко рећи у неколико реченица.

Сматра да је свакако најтеже родитељима деце која су оболела од неизлечивих болести, грађанима са инвалидитетом, женама на тржишту рада које су дискриминисане...

Припадници ЛГБТ заједнице се углавном обраћају организацијама цивилног друштва јер се плаше неразумевања, додала је повереница.

Навела је да Србија није изузетак када је реч о дискриминацији, са којом се суочавају и економски развијене државе.

Али, како истиче Бранкица Јанковић, амбијент у којем смо истински равноправни и у којем се разумемо ствара се не само нормативно већ и у социјалном и политичком амбијенту.

Поручује да је за то потребно време, посвећеност, разумевање и да сви актери буду свесни улоге коју имају, а не да злоупотребљавају прилику која им се даје у јавном простору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво