Шеста "Парада поноса" у Београду

У Београду је одржана шеста "Парада поноса", која је ове године посвећена свим родитељима који се не одричу своје деце и поносе се њима. Премијерка Ана Брнабић, која је учествовала у шетњи, рекла је да се данас поново шаљу поруке љубави, мира и толеранције.

Нешто више од хиљаду људи прошетало је улицом Краља Милана, без инцидената, уз хитове који су емитовани са разгласа на камиону.

Учесници Параде ушли су потом у парк Мањеж, где је почела журка. Уз многобројне извођаче, у забавном програму наступа и кума прајда, певачица Сара Јо.

Током шетње, транспарент на којем је писало "Не одричем се" и што је слоган овогодишњег прајда, носили су између осталог глумица Мирјана Карановић, драмска списатељица Биљана Србљановић и певачица Сара Јо.

Сара Јо је непосредно пред почетак окупљенима рекла да су у њеној породици увек владали вера у љубав и став.

"У љубав без вере, без рода, у слободну љубав и апсолутно исказивање свог става, ма какав он био. Данашњи Прајд охрабриће младе људе да живе своје животе слободно у Србији и да искажу себе на начин на који они то желе", истакла је Сара Јо.

Међу учесницима Прајда је и глумица Мирјана Карановић, која је рекла да је на дошла како би подржала своје пријатеље у остварењу њиховог циља да живе у заједници без страха.

Марко Михаиловић из организације Прајда подсетио је на почетке ове манифестације у Београду, када су активисти претучени на улицама српске престонице.

"Морамо да се сетимо тих људи који су жртвовали много да би ми данас, већ шесту годину за редом, слободно шетали Београдом", истакао је Михаиловић.

Горан Милетић, такође један од организатора, рекао је да је циљ одржавања још једног прајда унапређење положаја ЛГБТ заједнице.

"Наши захтеви су сваке године исти - да се више ради на сузбијању насиља и дискриминације", рекао је Милетић и позвао тужилаштва, судске органе и полицију да у том смислу добро обављају свој посао.

Брнабић: Србија креће у правом смеру

Премијерка Ана Брнабић, која је учествовала у шетњи, рекла је да се данас поново шаљу поруке љубави, мира и толеранције.

"Мислим да се Србија креће у правом смеру и да наше друштво постаје толерантније", оценила је Брнабићева уочи почетка Параде.

Упитана о инцидентима током каравана "Прајда" у Новом Пазару и Ваљеву, указала је да је сваки почетак тежак, а да је најбољи пут борбе за права ЛГБТ заједнице показан у Београду.

На питање да ли ће закон о регистрованом партнерству и о родном идентитету који траже приипадници ЛГБТ популације бити усвојен, премијерка је рекла да је за доношење било ког закона потребна већина у парламенту и подсетила да су о том закону говорили и док је она била министар државне управе и локалне самоуправе.

Наводи да је држава са невладиним организацијама радила и нацрт закона о регистрованом партнерству.

"За Србију и за мене као председницу владе је важно да те законе нисам ја потезала, јер ја нисам премијерка ЛГБТ популације, већ припадница ЛГБТ, а премијерка сам свих грађана и борим се за права свих", рекла је Брнабићева.

Истакла је да је посебно важно што није крила и што је од почетка признала да је лезбијка и каже да је и пре ње, и у време демократа, у власти било припадника ЛГБТ, али да се у то време нису борили за њихова права, док ти исти, додаје она, њој приговарају да не ради довољно за ЛГБТ заједницу.

У центру града је одржан и протест против Параде поноса, током којег је приведено између пет и десет особа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се