Шта све покрива ђачка полиса осигурања

Од око 800.000 ученика основних и средњих школа код нас, две трећине је осигурано. Број осигураних последњих година расте, о томе коју ће понуду осигуравача изабрати одлучују Школски савети родитеља који се најчешће руководе повољнијом ценом. Због тога, када се несрећни случај деси, износом одштете многи нису задовољни.

Алекса је кренуо у осми разред, зна шта би у овој школској години волео да се понови, а шта никако.

"Успех може да се понови, али да двапут ломим руку у истој години, то не", каже Алекса Зековић, ученик ОШ "Иван Милутиновић".

"Ми смо се изненадили кад су нас одбили за одшетету, поготово што сам ја био у савету родитеља кад смо бирали понуду. Нико није реко да има право на једну повреду", рекао је Таир Зековић, Алексин отац.

Ипак у понуди све пише, треба пажљиво читати, јер се услови разликују не само међу осигуравачима, већ и иста компанија нуди више полиса.

Милош Цицмил из "Винерштедише осигурања", рекал је да код њих осигурана сума за последице несрећног случаја није исцрпна.

"У току једне школске године, дете може да ломи руку неколико пута, сви ти случајеви биће покривени полисом осигурања", истакла је она.

Школе се најчешће одлучују за годишњу уплату осигурања од 200 до 500 динара, по ученику.

Може се осигурати и за 100 динара, у том случају за прелом кости одштета је 2.500 динара, а ако настане инвалидитет исплаћује се 250.000. Уз уплату 500 динара, за прелом се исплаћује 9.000, а за инвалидитет 900.000 динара.

Са растом уплате вишеструко се увећавају одштете, међу њима и за изостанак из школе од најмање 100 динара по дану.   

"Спреченост се доказује, потврдом најпре лекара да је настала повреда условила одсуство са наставе, а затим и потврдом школе да је ученик одсуствовао", каже Милица Корица из "Ђенерали осигурања".

При избору полисе, ретки су они којима цена није најважнија.

"Моје искуство говори да је критеријум та осигурана сума, дакле то је збир свих тих сума, та полиса прошле године била је 350 динара по ученику", каже Борка Поповић, директорка Пете гимназије.

Око 40.000 ученика годишње због повреде, наплати одштету. На тај начин осигурања врате више од половине новца прикупљеног уплатама. Крај октобра је рок да школе изаберу осигуравача, на родитељима је да уплатом, дете осигурају или не.

Савет је да они који одлучују коју ће понуду изабрати, обрате пажњу да ли је реч о осигурању ученка само док је у школи или 24 часа, свакодневно.  

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво