Почетком 2009. године измене медијских закона

Радна група за измену медијских закона завршила је Нацрт закона о недозвољеној медијској концентрацији, а у прва три месеца ове године требало би да буду завршене измене Закона о радиодифузији и Закона о јавном информисању.

Члан радне групе Раде Вељановски рекао је  да се радна група сагласила да са изменама Закона о радиодифузији, на чему су почели рад крајем године, може да изађе у јавност до краја фебруара, почетка марта 2009. године.

"Тешко је рећи у ком правцу ће ићи измене Закона о радиодифузији али према прелиминарним разговорима које смо имали унутар радне групе требало би, пре свега, вратити неке одредбе које су промењене у закону а које су га погоршале", истакао је Вељановски.

Прецизирао је да је реч о члану 13. који је говорио да емитери који добију дозволу за рад треба да се држе врсте и карактера за који су ту дозволу добили јер измена која је у међувремену начињена омогућава емитерима да добију дозволу за једну врсту програма а да после раде нешто сасвим друго.

"Врло је могуће да се у претходно стање врате неке одредбе које се тичу начина избора чланова Савета Републичке радиодифузне агенције али још није извесно на који начин јер нисмо детаљније разговарали о томе", навео је Вељановски.

Посебан закон о електронским медијима

Професор Факултета политичких наука је истакао и да је жеља чланова радне групе да на бољи начин буде регулисано прикупљање претплате за јавни сервис као и додела фреквенција на локалном нивоу јер ту, како је оценио, има проблема.

"Треба прецизирати оне одредбе које треба да задовоље интерес припадника националних мањина да на својим језицима имају електронске медије па и у погледу радио и телевизијских станица цивилног сектора треба додати измене да се њихов рад прецизније регулише", истакао је Вељановски.

Према његовим речима, кључна ствар је чињеница да Србија у току ове године мора да донесе регулативу која ће бити законски основ за дигитализацију медија.

"То неће моћи бити урађено изменом Закона о радиодифузији па ће бити неопходно да се уради посебан закон о електронским медијима као што је то пракса и у другим земљама",  додајући да би тај закон требало да буде завршен до краја године али да ће њега,  можда, радити нека друга радна група.

Говорећи о изменама Закона о јавном информисању на чему би радна група такође требало да ради, он је казао да неки прелиминарни разговори показују да ће измене ићи у правцу прецизнијег формулисања статуса оснивача медија, јавног гласила, и тога ко може и на који начин бити оснивач медија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво