Уклањање азбеста скупо, приоритет стамбени објекти и школе

Када је крајем 70-их година, због штетног утицаја на здравље људи, обустављена употреба азбеста у грађевинској индустрији, скоро половина објеката у Србији била је сасвим или делимично обложена тим материјалом. Најављено уклањање азбеста је скупо и посао би могао потрајати годинама. Приоритет су, кажу надлежни, стамбени и школски објекти.

После бројних петиција, у Мачванској Митрвици је тек недавно срушена школска зграда обложена азбестом. Пре тога мештани су упозоравали да неће слати децу на наставу. Сада се гради нова зграда.

"Ова стара школа, како се број становника повећавао, стално се дограђивала. И то је све било са тим азбестним плочама и тим брзим материјалима. Ево, напокон је њима истекао рок и све се то сада уклања", истиче директор ОШ „Добросав Вукосављевић Народ" из Мачванске Митровице Слађан Папић.

Због ниске цене али карактеристика, азбест је до 70-их година често коришћен у изградњи. Када је 2005. и Европска унија званично забранила његову употребу, почело је уклањање азбеста са зграда. На изградњу нове фискултурне сале, више од деценије, чекају и ученици Средње техничке школе у Сомбору.

"Имамо забрану коришћења сале за физичко. Видите, то је наша сала која је од азбеста. Није проблем само што је од азбеста, већ што су и бочни потпорни зидови почели да пропадају. На нама је да размишљамо да ли је у питању здравље, и тако је одлучено да се сала не може користити", објашњава директорка Средње техничке школе у Сомбору Сузана Вукићевић.

Разлога за забринутост има, кажу стручњаци, али не увек. Азбест је, објашњавају, опасан за људе само када се његова влакна нађу у ваздуху.

"Азбест, односно те плоче и предмети од азбеста и ти материјали нису опасни до тренутка док не дође до оштећења или уклањања. Јер, само када се честице ослободе, оне су опасне због удисања. Он није радиоактиван, нити испушта неке токсичне материје", тврди помоћник министра за заштиту животне средине Филип Абрамовић.

У току је израда Националног регистра азбестних објеката са подацима о локацији, количини и његовом безбедном одлагању.

Уклањање азбеста је скуп посао и захтева посебно обучене људе. Тренутно, за одвожење и складиштење само једне тоне азбеста, потребно је око 350 евра.

За сада, на само три регионалне санитарне депоније у Србији, могуће је одлагати азбестни отпад. То, међутим, неће бити довољно, па се помиње изградња нових депонија за тај отпада.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво