Од продатих цигарета новац за лечење

У Србији је током 2008. године од продатих цигарета 1,2 милијарде динара одвојено за буџетски Фонд за програме спречавања болести изазваних конзумирањем дувана.

Од сваке продате пакле цигарета један динар издваја се за фонд и усмерава на превентивне програме против болести које настају као последица пушења и на унапређење здравствене заштите обезбеђивањем медицинске опреме, лекова и потрошног матерјала за
лечењи тих болести.

Програме спроводе Национална канцеларија за контролу дувана и Комисија за превенцију пушења Министарства здравља.

Према подацима студије о оптерећењу болестима и повредама у Србији, у 2000. години од последица пушења умрло је 10.187 људи што је 9,8 одсто од укупног броја смртних случајева и изгубљено је 13,7 одсто година живота.

У истој студији се наводи да ће се тај број повехавати јер се болести повезане са пушењем јављају после дужег временског периода.

Изтраживања Светске здравствене организације говоре да високи порези на дуванске производе, који смањују употребу дувана, помажу сиромашним породицама да смање своје сиромаштво.

Према тим подацима повећање пореза за 10 одсто смањује заступљеност пушења за четири одсто у развијеним земљама, а за осам у земљама са ниским и средњим приходима.

Високи порези посебно имају ефекте на смањење и незапочињање пушења код младих и код слојева становништва са нижим приходима,  који у том случају своја ограничена средства усмеравају за обезбеђивање основних потреба као што су куповина хране, плаћања трошкова становања, образовања и школовања.

Итраживање здравља становништва Србије за 2006. годину показало је да је скоро две трећине (61,7 одсто) одраслих становника изложено дуванском диму у својој кући, што је ипак нешто мање него у 2000. години, када је тај проценат износио 65,7 одсто.

На послу је 2006. години дуванском диму било изложено 44,9 одсто људи, а 2000. године 55,5 одсто. Друго истраживање о употреби дувана код младих из 2008. године показало је да 77 одсто младих од 13 до 15 година живи са неким ко у њиховом присуству пуши, што је, иако високо, за петину мање него 2003. године (97,4 одсто).

Производ који убија

Дуван је један од водећих узрока смрти у свету и представља једини легални производ који убија трећину до половине оних који га конзумирају.

Дувански дим који се посредно удише, такозвано "пасивно пушење",  званично је класификован као канцерогена мешавина која код људи може да узрокује рак, најчешће плућа, а често смртоносне, акутне и хроничне болести срца и мождани удар.

Код деце, као последица пушења уочавају се чешће инфекције доњих респираторних путева, астма и инфекције средњег ува. Пушење у трудноћи посебно је штетно, јер утиче и на здравље бебе и на здравље мајке.

Више од милион људи годишње умре у целој Европи и више од пола милиона у земљама Европске уније од поседица пушења, а процењује се да 25 одсто свих смрти од малигних болести, 20 одсто смрти од кардиоваскуларних болести и 15 одсто свих смртних случајева у Европи настаје као последица овог фактора ризика.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара