Боравак у старачком дому без покрића, држава тражи решење

Да би се смањиле листе чекања за смештај у домове за старе, држава је пре две године понудила приватницима да, уз субвенцију, приме социјално угрожене. Од 40 домова који су потписали споразум, само седам је то и учинило. Сада због тога имају проблем. Држава им није уплатила новац за прошлу годину. Власници приватних домова кажу да, ако се проблем ускоро не реши, потраживања ће морати да наплате преко суда.

Милион и двадесет четири хиљаде динара дуговала је држава дому у Књажевцу, за шест корисника. Уплатила им је само 198.000, а простали дуг од 826.000 доводи у питање рад дома.

"Мислим да тренутно нема решења за то, прошли су сви рокови, они немају начин да то измире, и сада смо ми принуђени да своја потраживања тражимо преко суда. Нама милион динара у нашем пословању, где су огромни трошкови, представља стварно велики проблем. Морали смо да подигнемо кредит", објашњава Миша Ђурић, власник дома за старе у Књажевцу.

Радослав Миловановић из Удружења приватних домова за стара лица наводи да је мали број лица смештен у старачким домовима. 

"Имамо ситуацију да имамо јако мали број смештених корисника, и то само по првом оквирном споразуму, имамо незадовољне приватне пружаоце услуга јер нису наплатили све онако како су уговорили са државом. Најгоре од свега је то што сада, по новом оквирном споразуму нема смештаја, Центри за социјални рад више не шаљу захтеве за смештај", објашњава Миловановић.

Број приватника који су потписали нови споразум у априлу готово је упола мањи.

"Морам да признам да интересовање корисника за смештај у приватне домове није тако велико. Нажалост, у овом тренутку и одређени број домова који се нашао прошле године у оквирном споразуму ове године није потписао, тако да сада фигурирају 24 дома у оквирном споразуму. Ми чинимо све да анимирамо пре свега центре за социјални рад да на објективан начин представе услуге у приватним домовима", наводи Ненад Нерић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Проблем дуговања биће решен одлуком Владе, наредних дана, тврде у Министарству. То је једино могуће решење, кажу, јер је прекршен закон. Како објашњавају, центри за социјални рад су смештали кориснике без претходно потписаних уговора, тако да је настао вакуум период, у којем су корисници практично у домовима боравили без покрића.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара