Кад дете ступи у брак, казна за родитеље, а опомена за друштво

Изменама Породичног закона, укидају се дечји бракови у Србији. Укида се и могућност да дете старије од 16 година, уз мишљење Центра за социјални рад, ступи у брак. За родитеље који уговарају такве бракове предвиђене су казне због кривичног дела, као и за пунолетне особе уколико започну заједнички живот с малолетником.

Истраживање Уницефа показује да се чак половина девојчица из ромске популације удаје пре пунолетства, а петина их ступи у брак пре навршене петнаесте године. Једна од оних које су то доживеле, Слађана Зенуловић, недавно је говорила за РТС.

"Трећег јуна сам напунила 16, а дванаестог јула је била свадба. 'Сине, Слађо, мора да се удаш, требало би да се удаш, видиш да ради, има плату', и онда дете и напуни ти мозак. Добро, како кажу родитељи и то је било то", прича Зенуловић.

Уз мишљење Центра за социјални рад, суд је могао да дозволи склапање брака и пре 18. године.

Светлана Манчић, психолог нишког Центра за социјални рад, наглашава да су то деца са још неразвијеним емоционалним статусом.

"Много тога треба у њиховом животу да се деси, а поред улоге деце улазе у улогу родитеља, што додатно врло компликује ситуацију", објашњава Манчићева.

Републички завод за статистику објавио је податак да је прошле године чак 1.215 девојчица и 204 дечака старости између 16 и 19 година засновало брак.

"Забрана није довољна"

То што ће дечји бракови законом бити забрањени, уз санкције за пунолетне који у томе учествују, није довољно, кажу упућени.

За праве резултате неопходна је промена свести и подршка друштва.

Ана Саћипович из Удружења Ромкиња "Освит" упитала је да ли се некада лекар огласио и пријавио да му је у орданицију ушла девојчица од 14 година као трудница.

Уницеф упозорава да су дечји бракови у порасту. План је да се, у сарадњи са Националном коалицијом за окончање дечјих бракова, они искорене до 2030. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво