Инспекција ресорног министарства проверава четири здравствена центра

Пошто су три труднице и четири бебе преминуле за само нешто више од месец дана, ванредна инспекција Министарства здравља проверава здравствене установе у Србији како би се утврдило да ли је евентуално било несавесног лечења.

Вечерње новости пишу да им је у Министарству здравља речено да су по њиховом налогу инспекција се обавља у одељењима гинекологије и породилиштима у КЦ Ниш и општим болницама у Крушевцу, Алексинцу и Мајданпеку.

Новости наводе да до сада нису утврђене неправилности, али ће сви детаљи случајева смрти беба и породиља знати тек по добијању извештаја након ванредне провере. 

Лекари специјалисти из већих центара проверавају све аспекте рада Опште болнице у Крушевцу.

Томе су претходили инспекцијски надзор и унутрашња провера квалитета стручног рада здравствених радника – лекара, који су лечили трудницу Тамару Милић која је из крушевачке Опште болнице упућена у КЦ Ниш где је преминула 1. августа.

Додатни повод представља и последњи случај труднице из околине Крушевца која је изгубила близанце.

Помоћник министра здравља дp Горан Стаменковић објаснио је процедуру у оваквим ситуацијама.

"У оваквим ситуацијама после сачињавања записника утврђеног чињеничног стања сви здравствени инспектори налажу одређене мере. Те мере се односе на обавезно спровођење ванредне унутрашње провере квалитета стручног рада и то је оно што ради комисија саме здравствене установе по решењу директора установе", рекао је Стаменковић.

Директор комисију формира, објашњава Стаменковић, да би преиспитао у ванредним ситуацијама рад одређених здравствених радника, надлежних за одређене ситуације, за лечење пацијената који су имали неке проблеме, односно пацијенткиња у овим случајевима.

"Овде се не зауставља процес, министарство здравља у року од седам дана по добијању извештаја комисије за унутрашњу проверу квалитета стручног рада формира комисију за ванредну спољну проверу квалитета стручног рада", закључио је Стаменковић.

Поред случајева у Крушевцу, 1. августа у Нишу су преминуле мајка и њена беба, 8. августа у Алексинцу породиља, а у истом граду 17. августа беба, док је 1. септембра у Мајданпеку преминула трудница. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво