Нови мастер програми најсавремнији концепт образовања инжењера

Четири нова интердисциплинарна мастер студијска програма из напредних технологија, отворена су на факултетима широм Србије. Декан Машинског факултета професор доктор Радивоје Митровић каже да нови мастер програм на том факултету представља најсавременији концепт образовања инжењера за индустрију коју сачињавају дигитализоване фабрике са машинама које међусобно комуницирају.

Напредне информационе технологије у дигиталној трансформацији, нови је мастер програм на Електротехничком и Факултету организационих наука у Београду. На Машинском и Математичком факултету у Београду нови програм је је Индустрија 4.0.

На Универзитету у Крагујевцу отворен је Мастер информационих технологија, а на Универзитету у Нишу Интелигентна анализа података.

Нови програми још увек нису добили акредитацију, али, ако не у октобру, за дипломце природних и техничких наука биће спремни у јануару.

Декан Машинског факултета у Београду професор доктор Радивоје Митровић истиче да програм Индустрија 4.0 представља најсавременији концепт образовања инжењера за индустрију коју сачињавају дигитализоване фабрике са машинама које међусобно комуницирају.

"Сва четири прогама су резултат иницијативе Дигиталне Србије и Владе Репулике Србије, што је сјајна ствар. Очекујемо да ће интересовање бити велико. Влада је определила услове, а то је 35 студената по сваком студијском програму", објашњава професор Митровић.

Истиче да домаће и стране компаније имају важну улогу у реализацији наставе на новим мастер програмима.

"Учествоваће 37 наставника и сарадника, од тога шест из иностранства, 12 из привреде јер је значајно да кроз праксу премостимо дугогодишњи период недостатка практичних компетенција", каже гост РТС-а.

Наглашава да ће студенти током образовања моћи да виде у партнерским компанијама све оно што нису у прилици да виде на факултетима.

"Студенти неће само одлазити на плаћену праксу, већ ће радити пуних осам часова под вођством ментора, најбољих стручњака из компанија", каже декан Машинског факултета.

Истиче да се улога компанија у образовању мења.

"Компаније не могу очекивати да само добију од факултета оно што им треба. Студенти су добијали и добијаће врхунска теоријска знања, а практичне вештине морамо да им пружимо у сарадњи са компанијама", објашњава професор Митровић.

Каже да су развој и еволуција индустрије усмерени ка томе да човеку живот учине смисленијим и лепшим, да им више времена остане за неке хуманије ствари, а да тешке послове обављају машине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво