Када ће Нишлијама са инвалидитетом километри постати лаки

У Нишу се још чека реализација пилот пројекта "Лаки километар". Реч је о првом таквом у нашој земљи који обухвата реконструкцију ивичњака и раскрсница, прилагођавање пешачких прелаза, постављање рампи и тактилних поља са циљем да се особама са инвалидитетом омогући приступ свим улицама и објектима у центру града. Али, до сада нема заинтеросавиних извођача радова.

Седамдесетогодисњи Пеко Ристић последњих двадесет година везан је за инвалидска колица, а највећи од проблема са којима се суочава је кретање градом. Немар и непажња су додатни проблеми на које указује Марија Милановић која је слепа од рођења.

"Било би много боље кад би било говорног или звучног сигнала који би нам рекао када је зелено светло. Ја бих апеловала на грађане да не кваре говорне семафоре, да их сви заједно чувамо", поручује Марија Милановић из Удружења слепих.

"Скоро сам шетао улицом Косовке девојке, сада је урађен ивичњак и тротоар. Цела је улица асфалтирана, али ивичњаци су високи, а да не причам о паркирању. Када улазим у аутобус, нико да се помери", каже Пеко Ристић из Удружења дистрофичара.

Добар део ових проблема требало би да реши пројекат "Лаки километар".

"Пројектом је предвиђено да центар Ниша у пречнику од једног километра буде прилагођен особама са инвалидитетом, нарочито када је кретање у питању. Ниједна улица, ниједан јавни објекат неће остати недоступан", истиче Јордан Ивановић из Савета за рад са особама са инвалидитетом града Ниша.

Иако се ради о значајном пројекту за који је град издвојио 5.000.000 динара, већ неко време све стоји у месту јер се до сада на два јавна позива није јавила ниједна фирма која би се прихватила овог посла.

Као могући разлози наводе се унапред уговорени послови и недостатак радне снаге.

"Апелујем на све потенцијалне извођаце да се јаве на јавну набавку коју планирамо да распишемо. Верујем да су заузети и да имају уговорене послове, али ћемо се сви ми који учествујемо у овом пројекту, после много боље осећати", наглашава Драгана Крстић из Канцеларије за локални економси развој.

Према проценама, око 30.000 или 10 одсто Нишлија су особе са инвалидитетом, а њихово што боље прилагођавање свакодневном животу требало би да буде задатак сваког од нас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво